Solaro

Ukoliko dovoljno dugo pratite mali svet krojača i još povrh toga imate kontakt sa pravim poznavaocima muške odeće, počećete da uviđate stvari koje ranije niste. Tu pre svega mislim na konstrukcije, dezene i tkanja, kao i mnoštvo detalja koje čine svako odelo po meri jedinstveno. Postoje određene kategorije muške mode koje su ušle u antologiju krojačkog portfolija. Ovaj tekst posvećujem (p)ogledu na tkaninu koja je oduvek bila, a danas možda ponajviše popularna među izuzetnim poznavaocima muške odeće: Solaro.

YSL u Solaru

O SOLARO TKANINI

Istražujući za potrebe pisanja ovog članka zapazio sam jedan interesantan stav u vezi Solaro tkanine: “Solaro tkanina je proizvod neuspešnih napora kolonijalnog čoveka. ” Zašto je to ovako baš okarakterisano, leži u činjenici da iako primarno napravljena kao zaštita za britanske i ostale kolonijalne vojne trupe od tropskih klimatskih uslova, u kasnijim godinama i tokom detaljnih medicinskih istraživanja ovaj ogled se ispostavio kao pogrešan, kao što je bio i pogrešan čin zapadnog kolonijalizma primenjenog na afrički i južno-američki kontinet. Još dodajem da se u tim daljim istraživanjima stiglo do saznanja da tako tkana i obrađena tkanina bi mogla izazvati određena štetna dejstva po “belog čoveka”. Detaljno o svemu možete pročitati u kratkom naučnom radu “European Cloth and “Tropical” Skin

Po nekim izvorima, Solaro se smatra prvom tehničkom tkaninom napraljenom ljudskom rukom.

Bez obzira na sve gore pomenuto, Solaro je rođen i oslobođen od medicinskih postulata postaje tkanina koju pravi ljubitelji “sartoria” mode danas biraju za svoje prolećno ili letnje odelo (po meri). Valja ovde napomenuti da ne bude neke zabune, Solaro danas ne izaziva nikakve štetne efekte jer za razliku od tih prvih dana, preležao je sve dečije bolesti i materijali koji nam stižu sa potpisom Solaro danas su visokokvalitetne tkanine od prirodnih materijala, prevashodno Merino i “Virgin” vune ili egipatskog pamuka.

solaro fabric

Prikaz Solaro tkanine u tkanju riblje kosti (herringbone)

Solaro je patentirala engleska kompanija Smith Woollens ( koja i dan danas drži pravo i patent na ovaj proizvod i prodaje ga pod oznakom “Original Solaro made in England”. Druge kompanije ne mogu koristiti taj naziv, već ukoliko i naprave neku sličnu Solaro tkaninu, moraju je deklarisati drugim imenom.

Potvrda autentičnosti Solaro tkanine

KARAKTERISTIKE

Nema puno tkanina koje imaju tako prepoznatljivu i jedinstvenu karakteristiku kao što je Solaro. Gornji deo tkanine je izrađen od zelenkasto-bež prediva, dok je donji deo tkan crvenim i nitima boje cigle koji se mogu ili ne mogu videti u zavisnosti od ugla gledanja ( na slici malo iznad prikazana je boja i struktura Solaro tkanine). Solaro se danas može naći u velikom broju nijansi crvene, plave, bež i zelene. Raznolikost osnovne niti i potke stvaraju efekat prelivanja svetlosti, hvatanja refleksije i odbijanja različitih nijansi svetlosti ka posmatraču.

Krojenje Solaro tkanine

Uzimajuću u obzir hromatske karakteristike, ovo je veoma pogodna tkanina za međusezonski period i malo toplije vreme, uz svo poštovanje kompozicije i težine materijala. Autentični Solaro je tkanina srednje težine oko 10 unca (cca 250grama po kvadratom metru), uglavnom od vunenih vlakana ili mešavine sa pamukom, čija je struktura u dijagonalnom tkanju (klasičan gabardin) ili dezenu riblje kosti (herringbone). Solaro toplotno-odbojne karakteristike su, nažalost, mitske, ali to ne bi trebalo da obeshrabri nijednog čoveka koji razmišlja o letnjem odelu. Ako je urađeno bez postave, lepljivog platna i veoma lagane konstrukcije, u kombinaciji sa lanenom košuljom i laganim mokasinama, imaćemo zasigurno odličnog saveznika i za tople dane.

SOLARO STIL

O tome kako nositi i sa čime upariti Solaro mogao bi dosta toga reći i pokazati, s’tim da u današnjem ultra-liberalnom svetu mode iluzorno je bilo šta savetovati, “kada može sve sa svačim”. Da se razumemo, ja takav stav ne podržavam jer i dalje smatram da postoje jasni kulturološko-modni obrasci koje treba slediti i unapređivati, te stoga evo mog ličnog pogleda na Solaro stil.

Ne znam da li je neko od vas primetio listajući Instagram, Pinterest… da se Solaro odelo nikada ne rasparuje. Ovo je pravilo koje poštuju svi uticajni ljudi koje ja pratim te stoga ako hoćete od mene jedan savet, Solaro odelo ne rasparujte.

POSTFESTUM

E sada tužna strana ove priče jeste to što moja potraga za Solarom u Srbiji traje već neko vreme i u tim naporima sam iskoristio mnoge adute, tako da mi ostaje pakovanje i put u Italiju. Kada je budem pronašao, verovano ću se osećati kao Golumn iz Tolkinovog Gospodara prstenova. My Precioussssssss

P.S. Možda se u nekom beogradskom depou, magacinu ili radnjici koja prodaje štofove nalazi po koji metar Solaro tkanine zabačen ispod rolni drugih vunenih štofova, a da prodavci i ne znaju kakvo blago imaju, te ovu priliku koristim da ukoliko neko od vas igrom slučaja negde naleti na Solaro, momentalno mi javi. Unapred zahvalan! Čokoladu, tiramisu, sladoled, makaruns, …. šta god da tražite, imate. 🙂

Fotografije: Google, Pinterest, lična arhiva, Permanent Style

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: