Hopsack – zvezda letnje sezone

Prvo da demistifikujemo samu reč hopsack iz naslova ovog teksta. Siguran sam da većina vas nije familijarna sa ovim terminom, što i ne treba da vas brine jer ima mnogo modnih gurua koji levitiraju u virtuelnom modnom svetu, sa ne baš dovoljno tehničkog znanja. U svakom slučaju, vraćamo se u Englesku i 19. vek gde se pod pojmom hopsack nazivala vreća za žitarice, tačnije hmelj. Kasnije tokom vremena ovaj termin se vezivao za prirodan materijal jutu, a danas opisuje materijal koga karakteriše otvoreno, jednostavno tkanje gde potka i osnovna nit kreiraju ukršteni uzorak (checked pattern).

Mikroskopski prikaz hopsack tkanja

Kako nam je manje-više poznata razlika između termina materijal i tkanje, iako se često dešava da postoji jedan homonim kao što u ovom slučaju hopsack, ja ću se voditi akadamskom preciznošću i reći da hopsack ne predstavlja materijal već tip tkanja. To je uzorak nalik na mrežu (veoma sličan “basket” tipu tkanja) sa suptilnim varijacijama boja između niti. Hopsack tkanje nije previše gusto, tako da materijali izrađeni u ovom tkačkom obrazu spadaju u grupu vrlo prozračnih tkanina. One mogu biti tkane od prirodnih ili sintetičkih vlakana ali svakako je bolje da to budu prirodni poput vune ili pamunk kako bi tkanina više disala i izbegao se efekat usijanosti, što bi svakako bio slučaj da je tkanina izrađena od sintetičkih vlakana.

ZAŠTO JE HOPSACK DOBRA TKANINA?

  • Lagana i prozračna tkanina
  • Idealan za putovanje jer se skoro pa i ne gužva
  • Veoma prilagodnjiv jer se može nositi kao odelo, a sako i pantalone rade veoma dobro posao sami za sebe (kada se kombinuju sa drugim teksturama i tkanjima).
  • Dostupan u katalozima skoro pa svih proizvođača tkanina

Transparentnost hopsack tkanja

BITNO DA ZNATE

Zahvaljujući otvorenom tkanju, ova tkanina je malo više osetljiva na trljanje/trenje i to je razlog zašto se manje koristi u elegantnom krojenju pantalona (postoji realan rizik da se materijal tokom vremena ošteti u predelu međunožja). U krajnjem slučaju i ovo se može izbeći ako je kroj pantalona malo širi u predelu budina i postoji dodatno ojačanje u međunožju (bajlok).

Kako se to popularno kaže, hopsack blejzer je must-have

Ukoliko do sada niste imali iskustva sa hopsack tkaninom, moja preporuka bi bila da vaš prvi odevni komad bude teget blejzer krojen i dizajniran u polu-formalnom stilu.

HOPSACK STILIZACIJA

U kontekstu poslovnog odela hopsack je veoma dobar izbor jer nam daje mogućnost različitih opcija. Za više ozbiljniji/poslovniji stil moj predlog bi bio da se upari sa belom košuljom, braon kožnim mokasinama, diskretnom kravatom i belom maramicom, dok za casual/opušteniji stil bi dao predlog kombinacije sa denim košuljom i belim tenis patikama.

I za kraj, evo nekoliko izabranih modnih kombinacija u hopsack stilu:

Timeless

Black hopsack

Kao što rekoh, veoma prilagodnjiv. Hvala Andrease.

Savremeni sartorial pristup i jedan od mojih omiljenih stilova

Classy

Lagani laneni hopsack blejzer

Hopsack i seersucker combo

New normal / new formal

Foto: Pini Parma, Baltzar, Google inc.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: