L. Cerruti 1881, Nino cerruti – I deo –

Ovo je možda jedan pomalo atipičan tekst, istorijskog karaktera koji sam posvetio kompaniji Lanificio Cerruti, familiji Cerruti i Ninu Cerruti-ju, nekom ko je oblikovao i kreirao svet mode u 20-tom veku i imao izuztan uticaj na tržište najfinijih materijala i tkanina. Drugi deo ovog serijala posvećen porodici Cerruti, koji će uslediti u kratkom vremenskom periodu sadržaće ne tako “suvoparnu istoriju”. Pisaću o kolekcijama, filozofiji, dizajnu….

POČETAK

Sa svojom zanimljivom i lepom istorijom Lanificio Cerruti 1881 u 21. veku doživljava renesansu. Iako u svom punom imenu i prezimenu sadrži brojke 1 8 8 1 koje asociraju na godinu kada je kompanija osnovana, sredinom 18. veka se u opštinskim spisima Bijele pominje po prvi put Cerruti , kao “Arti et Negotij“, manufaktura koja proizvodi krpe. Kao rodonačelnik loze, Antonio Cerruti je zajedno sa dva brata i rođakom osnovao kompaniju, kupio proizvodno postrojenje i pokrenuo delatnost na obalama reke Červo gde se kompanija i danas nalazi. Kao godina osnivanja uzima se 1881, koja dobija svoje mesto u imenu kompanije.

Lanificio (Lanifičo), italijanska reč za vunaru odnosno mlin u kome se proizvode vunene tkanine.

Cerruti / čita se kao meko Č, Čeruti

1900-te

Početkom 20. veka fabrika se proširuje i u velikim halama, koja su tu to vreme bile elektrificirane kreću punom parom da rade savremene mašine za predenje i tkanje. Godišnja proizvodnja od 10.000 komada fino češljanog tekstila, nastavljala je da raste u konstantnom ritmu i mahom je bila namenjena stranim tržištima, pretežno Americi. Tokom Prvog svetskog rata kapaciteti postrojenja su bili usmereni ka snabdevanju vojske i to prevashodno kroz proizvodnju sivo-zelenih tkanina, SMB.

STRANA TRŽIŠTA I MODERNIZACIJA

U periodu od 1940. do 1950 Silvio Cerruti, sin Antonija Cerruti-ja, preuzima upravljanje kompanijom i počinje lično da se bavi podizanjem kvaliteta i razvojem novih kolekcija. Usledila je faza konsolidacije pozicija stečenih na tržištima, posebno onima u Americi i na Bliskom Istoku, dok se uporedo odvijao proces modernizacije tehnologije predenja, tkanja i bojenja. 1945. godine oko 700 zaposlenih radi u kompaniji na 140 razboja i oko 7.100 vretena, što je izuzetno značajan broj u poređenju sa drugim italijanskim vunarama. Iste godine Silvio Cerruti je imenovan za predsednika Asocijacije italijanske industrije vune i uspeva da za nekoliko meseci reši problem utvrđivanja kvote masne vune koja će se dodeliti drugim kompanijama, stimulišući rast sektora vune.

Masna vuna – neobrađena vuna, koja i dalje zadržava lanolin

1951-1962 Nino Cerutti i MUŠKA MODA

Posle prevremene smrti Silvija Cerrutija 1951. godine, najstariji sin Nino preuzima mesto šefa kompanije. Iako u to vreme ima samo 20 godina, odmah pokazuje odliče organizacione sposobnosti kao i jedinstvenu estetsku i prefinjenost što ga u kratkom vremenskom periodu čini modnom ikonom tog perioda. 1957. godine Nino kao dizajner odlučuje da uđe u svet muške mode i osniva kompaniju HITMAN, specijalizovanu za proizvodnju muške odeće. Sa 350 zaposlenih, Hitman godišnje proizvodi 120.000 odevnih predmeta uz pomoć 10 italijanskih kooperanata. Početkom šezdesetih godina više od 50% proizvodnje bilo je namenjeno inostranom tržištu.

1963-1968 Cerruti 1881 i PRET-A-PORTER

Kroz kompaniju Hitman, Nino Cerruti lansira novo ime, brend “Fliing Cross”, prvi luksuzni muški pret-a-porter, koji potiče kao ideja glavnog krojača i dizajnera Osvalda Teste. Nastao sa idejom da bude moderna muška marka, tokom vremena razvija karakterističan „anglo-napuljski“ stil, kombinujući tradicionalno napuljsko krojenje sa anglosaksonskim ukusom za tekstil. 1967. Nino Cerruti inauguriše svoj „maison de couture“ i biva prvi dizajner koji je u Parizu predstavio luksuznu pret-a-porter mušku kolekciju. Ovim utabanim putem nastaje sada već nama poznata modna marka Cerruti 1881. Specifičnost koja se vezuje za nastanak Cerruti 1881 marke je ta što je pariskoj i svetskoj publici na jedinstven način tog doba prikazana koordinacija jedne radnje, gde su muška i ženska kolekcija postavljene jedne pored druge. Nino Cerruti postaje poznat kao tvorac „Casual Chic“, luksuznog, glamuroznog izgleda koji osvaja svet jedinstvenim i uzbudljivim stilom.

Maison de couture – atelje u kome se kreiraju ekskluzivni odevni komadi

1969-2000 FILM I SPORT

Nino Cerruti je u to vreme bio nezaustavljivi kreativac koji će svojim inovativnim rešenjima i kreacijama otovriti novi put stila i mode i to u oblastima apsolutne vidljivosti, poput filma i sporta. Nino Cerruti je bio i ostao omiljeni dizajner filmskih zvezda za događaje poput, ceremonije dodele Oskara ili Filmskog festivala u Kanu. Posle mnogih evropskih filmova, meni izuzetno drag „Borsalino“, Nino Cerruti prvi put oblači glumce iz Holivuda i to u kultnom ostvarenju „Romancing the Stone“, sa Kathleen Turner i Michael Douglas. Nino Cerruti je postao jedan od najplodnijih dizajnera Hollivood-a i nastavlja da kreira ekskluzivnu odeću za mnoge filmove – Air Force One, Die Hard, Indecent Proposal, Basinc Instinct, The Silence the Lambs, Pretti Woman, Fatal Attraction, Wall Streeta… a glumici i glumice koji izneli Ninove kreacije na veliko platno su mnogobrojne zvezde poput Harrison Ford, Jack Nicholson, Bruce Villis, Robert Redford, Tom Hanks, Sharon Stone, Michael Douglas, Richard Gere, Jeremi Irons, Diane Keaton, Marcello Mastroianni, Clint Eastvood, Sean Penn, Hugh Grant… Na sportskoj strani medalje, Nino Cerruti je oblačio sve same šampione – Ingemar Stenmark, jedan od najboljih skijaša svih vremena, Jimmi Connors, koji je osvojio 5 US Open, 2 Vimbledon i 1 Australian Open, Jean Pierre Papin kao dobitnik Zlatne lopte 1991, Jean Alesi šampion Formule 1, Gerhart Berger, Jackues Villeneuve i legendarni Michael Schumacher.

2001… I NE SAMO MODA

Početkom Novog milenijuma, Nino Cerruti prodaje modnu industriju, brend Cerruti 1881 i u potpunosti se posvećuje proizvodnji i dizajnu tkanina, svojoj velikoj strasti koju nosi u genima. 2005. godine ulazi u svet dizajna enterijera i kupuje Baleri, vodeću kompaniju u industriji.. Iste godine je izabran za člana žirija Berlinskog filmskog festivala, što je dodatno naglasilo njegovu povezanost sa svetom šou-biznisa i međunarodnim džet setom. Angažuje proslavljenog industrijskog dizajnera Vico Magistretti-a da rakonstruise svoju centralu, fabriku u Bijeli (IT) u kojoj koncentriše sve svoje kreativne i radne snage na jednom mestu.

2018… NOVI PUT

Lanificio F.lli Cerruti kontroliše od jula 2018. godine fond Njord Partners sa sedištem u Londonu. Cilj akvizicije je da održivi rast potencijala brenda Lanificio F.lli Cerruti 1881. Gospodin Filippo Vadda je glavni izvršni direktor, dok je Nino Cerruti preuzeo titulu predsednika.

Nastaviće se…

Foto: Google Inc. Lanificio Cerruti

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: