Flanel – nebrojani načini za samoizražavanje

Za razliku od drugih pisanih izvora i tekstova u populističkim modnim časopisima, koji su obrađivali pomenuti pojam iz naslova ovog članka, i to uglavnom fokusirani na interpretaciju istog kao flanelske košulje koju je nosio frontmen grupe Nirvana, RIP Kurt Kobejn, meni je i to prevashodno od samog sebe za cilj postavljeno da napravim sveopšti pogled na ovu vanvremensku tkaninu, objasnim tehničke karakteristike i stavim fokus na “sartorial” (krojački) aspekt primene. Sigurno da ima bolje i sveobuhvatnije napisanih tekstova na ovu temu, ali neka ovo bude moje lična oda flanelu koji mi je u mladosti bio dosta odbojan, ali danas maltene da ne mogu zamisliti ijednu svoju zimsku kombinaciju a da nije prisutan komad odevnog predmeta skrojenog u flanel materijlu. `

Flanel tkanina je svoje mesto našla u širokoj upotrebi u 20. veku, a datira verovatno još iz 16. veka gde se prvi put pominje u spisima Velških istoričara. Ova mekana i prijatna tkanina može biti izrađena od vunenih ili pamučnih vlakana, a jednostavna i keper tkanju čine površinsku strukturu materijala veoma prijatnom na dodir. Ponekad flanel tkanina u svom sirovinskom sastavu može imati i primesu sintetičkih vlakana ali to su retki slučajevi,

Fox Brothers – Fox Flannel jedna od najstarijih vunara u Engleskoj koja pravi prelepe flanel materijale za izradu odela, kaputa, jakni, kapa ili aksesoara

Tehnički i akademski gledano, flanel spada u grupu kardiranih pređa-tkanina (carded yarn) koje su više mat i ne tako sjajane za razliku od pređa-tkanina dobijene češljanom metodom (combed yarn). Kardiranim postupkom možemo obrađivati pamučna, a takođe i vunena vlakna. Kao rezultat dobijamo izuzetno mekane, fine i tople tkanine od kojih se izrađuju mahom prefinjena jesenja i zimska odela, sakoi, pantalone, jakne, kaputi…  Flanel tkanine imaju teksturu, dubinu i bogatstvo tonova unutar osnovne boje pređe koja upija, a ne odbija svetlost.

Iz sezone u sezonu, flanel je neizostavni deo ponude skoro svih proizvođača vune. Izuzetno mi je drago što vidim da se vunare poput L. Cerruti 1881, Fox Brothers, Loro Piana, Drago, VBC, Holland & Sherry, Reda 1865… nadmeću u procesima i dizajnu izrade ove pa slobodno mogu reći vanvremenske tkanine.

Gramaža tkanine, finoća obrade, gustina tkanja, otpornost na gužvanje, lakoća održavanja… pored umeća krojača, su od presudnog značaja za finalni izgled odevnog predmeta. Flanel se proizvodi u mnogim nijansama i bojama ali što se mene tiče siva je kultna boja, i to prevashodno od srednjih tonova sive ka svetlijim.

Gregory Peck and Arthur O’Connell u kultnom filmu Čovek u sivom flanel odelu

Razmišljajući o tome kako nositi sive flanel pantalone, mogućnosti su zaista širom otvorene. Na najneobaveznijem kraju spektra izgledaće sjajno uz majicu, kožnu jaknu i patike. Mogu ih nositi sa “teškim” vuneni džemperom/rolkom, belim patikama i melanž čarape ili pak isto tako sa kariranim sportskim sakom/kaputom od tvida, oxford košuljom i kravatom i zumbanim čizme. Kako bi vizualizovalo ovo što pričam, u nastavku dajem pogled na krojačke interpretacije i modne kombinacije primenjene na flanel tkanini.

Douglas Cordeaux – MD Fox Brothers

Pini Parma AW2020

Pini Parma AW2020

Flanel combo

The Rake “obučen” u flanel

Flanel može biti u off-white boji? Da, i to veoma, veoma lepo izgleda.

P.S.
Imam za vas jedan bitan i praktičan savet kada je flanel u pitanju. Perite isključivo na niskim temperaturama do 30c ili ručnom pranju kako bi produžili vek tkanine i ujedno izbegli efekat “ućebanosti”. Flanelska odela, nositi na hemijsko čišćenje.

Foto: Marko Marković, The Rake, Google Inc.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: