Kratka istorija košulje

Iako se možda većina sartorial istoričara ne bi složila sa mojoj mišlju da ne postoji jasna i konzistentna vremenska linija od Egipta 3000 godina pre Nove ere pa sve do dan danas, mnoštvo nedvosmislenih fakata o poreklu moderne košulje postoji. Kada smo već kod Egipta, zanimljiva je činjenica da jedan od najstarijih sačuvanih odevnih predmeta na svetu je platno u koju je bila zamotana mumija.

Sve do Srednjeg veka, košulja je bila deo donjeg veša za muškarce, odnosno smatrana kao noćna haljina. Takva košulja nije imala ni kragnu ni manžetne, već rub koji se mogao zategnuti i zakopčati, a uglavnom se uvek navlačila i skidala preko glave. Lan je bio dominantni materijal korišćen za izradu košulje, a vlastelini i aristokratija je neretko imala priliku da nosi svilene košulje od materijala donešenih sa dalekog Istoka (Putevi svile). Ujedno, Srenji vek nam donosi pojavu kragne koja je mogla biti opciono našivena ili se skidala.

Košulja je svoje mesto našla u Karavađovom umetničkom delu / Narcis

Za neke analitičare narativ o košulji kakvu danas zaista poznajemo započinje u 18. veku, kada je muškarcima dosadilo zatvaranje manžetne komadima žice i pojavom boutons de manchette (manžetne sa rupicom za ukrasno dugme). Od tada košulja se sve manje nosi kao donji veš/noćna haljina a kragna dobija različite forme, često biva predimenzionirana i ukrašavana vezom ili čipkom. Tokom 18-tog veka u fabrikama se nisu masovno proizvodile košulje već su uglavnom šivene kod krojača, a “običan” muškarac bi nosio košulju koju bi njegova žena sašila kod kuće. Kroj košulje dugo je bio jednostavan i tek sredinom 19. veka postaje više prilagođeniji obliku tela. Tada se pojavljuju živopisniji dezeni prevashodno zahvaljujući mašinama koje su mogle da izvedu kompleksija tkanja i rade sa više prediva istovremeno (doprinos industrijske revolucije).

Bela košulja se tokom 19. veka, a i kasnije smatrala važnim atributom prosperiteta

Belokošuljaši / Back-office misija Apollo 11

Na kraju 1. Svetskog rata košulja je pretrpela veliku transformaciju. U to vreme moderna košulja sa dugmadima duž celog prednjeg dela postaje popularna, a 1930-ih košulja sa fiksnom kragnom postaje standard koji se zadržava do danas. Dvadeset godina kasnije (1950-tih) predstavljena je košulja izrađena od tehničkih materijala (najlon), koja ubrzo postaje popularna zbog mogućnosti lakog bojenja, izdržljivosti, cene koštanja. Košulja od najlona nije zahtevala peglanje ali je pak sa druge strane imala veliki nedostatak koji se ogledao u udobnosti nošenja. U istom periodu košulja sa kratkim rukavima postaje deo vioske mode.

Majkl Daglas kao Gordon Geko u Winchester izdanju

Danas, košulja je zauzela jedno od najvažnijih mesta u garderoberu svakog muškarca i žene. Varijacije stila, kroja i dizajna modernih košulja su bezbrojne. Košulje različitih kvaliteta danas možete pronaći u skoro svakoj prodavnici, uključujući i raznovrsne prodavnice hrane (npr. Lidl), ali finu košulju, skrojenu i šivenu po vašoj meri, koju ćete nositi s ponosom, možete dobiti jedino kod vašeg krojača.

The Rake issue

I kao što ste navikli do sada, evo nekoliko inspiracija kako se košulja može nositi/uklopiti.

Photo: Google Inc. Turnbull and Asser, Pitti Imagine, Marko Marković

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: