Otvorena je sezona kaputa

Verujem kako ste već navikli da se u svojim tekstovima pozivam na neku istorijsku činjenicu ili podatak koji mi da lep šlagvort za dalje pisanje, te s’toga nikako ne bih želeo sada da vas razočaram. Krenućemo sa kratkom istorijom kaputa i nekoliko zanimljivosti o ovom vanvremenskom odevnom komadu. Ovom prilikom želim javnosti da saopštim kako je zvanično sezona (lova na) kaputa otvorena.

Kaput se smatra jednim od najstarijih odevnih predmeta. Istorijski zapisi i arheološka baština nam govori da je naš davni predak tokom hladnog vremenskog perioda nosio neki vid odevnog komada nalik današnjem kaputu. Model kaputa koji je nama danas poznat prvi su napravili Persijanci, a veliki uticaj na dalje oblikovanje je imao Prvi svetski rat i vojnički stil oblačenja. Hteo bih podeliti sa vama jedan skoriji tekst koji sam pročitao na portalu ‘The Rake’ o uticaju vojničkog života i stila na svet mode.

Etimologija reči dolazi iz francuskog jezika ili latinskog “cottus”, što predstavlja ‘spoljni odevni komad dugih rukava’. U velikom Oksford vokabularu kaput je jedna od najstarijih kategorija kada se posmatraju odevni predmeti. Kod nas se odomaćio još jedan termin, šinjel, s’tim da njega vezujemo uglavnom za vojničku uniformu, kao i za odevni predmet koji su nosila činovnička gospoda od Vladivostoka do Londona. Hvala Vikipedia-ji na skromnom doprinosu ovom tekstu.

U poslednje vreme sam sve više pristalica ilustrovanih modnih kreacija. Veliko hvala fantastičnom Andrew Mashanovu na ilustraciji ovog engleskog dandy-a u ‘British warm’ kaputu

O kaputima su pisali Dostojevski i Gogolj, bio je kostim u mnogim filmskim klasicima poput kultnog filma Žan-Pjer Melvila, Samuraj, gde je trenč kaput bio maltene upečatljiviji od samog protagoniste, Alan Delona. Kada pomenuh Delona, ne mogu a da ne pomenem trenč kaput Žan-Pol Belmonda (Borsalino). Preteča ovom dvojcu je svakako Hemfri Bogart u još jednom kultnom filmskom ostvarenju Casablanca. Evo pustih ovog momenta na YouTube-u  po ko zna koji put finalnu scenu iz pomenute Kazablanke da vidim Hemfrja i Ingrid.

Autentičan “Trench coat” model, najviše eksploatisan od strane moje malenkosti

Alan Delon u kultnom Samuraju ili Goran Perišić u starogradskom điru. Obračun može da počne. Jasno je da na mojoj fotografiji postoji konotacija sa ovom Delenovom ali ja ne bežim od toga da inspiraciju pronalazim u osobama, stilovima, predmetima… koji za mene predstavljaju oličenje, lepog, kvalitetenog, kreativnog, vanvremenskog…

Alan Delon nosi trenč u kultnom remek delu francuskog reditelja Žan-Pjer Melvila (Samuraj, godina 1967 )

KLASIFIKACIJA I DEFINICIJA

Ukoliko bi hteo da se bavim naučno-istraživačkim radom u domenu kaputa verujem da bi mi trebao pozamašan broj godina kako bi pročitao kamaru knjiga i pregledao beskonačni broj fotografija u digitalnom formatu, a da ne govorim o tome da za ovakav poduhvat bio bih spreman otputovati u Englesku i u oksfordskoj biblioteci kopao među prašnjavim dokumentima kako bi pronašao sve te čuvene Viktorijanske i Edvardijanske modele kaputa. Inače, Viktorijanska i Edvardijanska era su za istoriju mode veoma bitni takmaci jer su predstavljali deo čuvene La Belle Époque. Ajmo sada na Vikipediju da se upoznamo šta je za Zapadnu civilizaciju, a i za velikane poput Sezana, Pikasa, Matisa predstavljaja La Belle Époque.

U načelu, za većinu nas kada pomenemo kaput mislimo na jedan isti odevni predmet s’tim da on može imati svojih nebrojano varijacija. To je odevni komad koji se uglavnom nosi u hladnijem vremenskom periodu, dugih je rukava, širokih ramena, teže tkanine ali može biti izrađen od različitih materijala, kopča se na jedan ili dva reda, može imati pojas, nosi se preko drugog odevnog predmeta poput sakoa, džempera, rolke.. itd. Ovakav opis kaputa je u većini slučaja za većinu auditorijuma sinonim za klasičan model i to je u fokusu mog pisanja. Danas, modni trendovi su oblikovali kaput u mnoštvo novih pravaca pa tako pored klasičnog imamo modele u različitim asimetričnim krojevima, materijalima, bojama, bez postave, sa naglašenim aplikacijama/printovima, često i sa raznim drugim dodacima. Nakon što pročitate ovaj tekst, verujem da će se barem malo demistifikovati podela i da ćemo uspeti da prepoznamo neke od modela koji se često “vrte” u modnim kolekcijama.

Uopšteno posmatrajući, klasifikaciju kaputa možemo izvršiti u 4 dole navedene grupe, gde svaka od njih ima određene varijacije.

OVERCOAT je dugački odevni komad sa rukavima, koji se nosi preko nekog drugog odevnog komada. Uglavnom doseže dužinu do i ispod kolena (neretko do članka) i ima srednju-veću težinu tkanine.
TOPCOAT je laganiji odevni komad, poput popularnog Trench coat, može biti kraće ili srednje dužine i različitih krojeva. Tkanina je uglavnom lagana do srednje teška. Često se koriste tehnički materijali.
GREATCOAT veoma robustan i težak  kaput. Izrađuje se od težih tkanina, poput tvida. Srednje ili veće dužine. Ovde možemo klasifikovati pomenuti šinjel.
BODY COAT je više frak ili varijacija sakoa koji izgledom podseća na klasičan kaput, a koji se nosi u prelaznom periodu. Uglavnom kraći i izrađeni od laganijih prirodnih tkanina.

(Izvinite zbog viška engleskih termina, ali u današnjoj sferi bilo kog delovanja to je skoro pa neizbežno.)

Pored gore pomenute podele, voleo bi da prikažem još neke modele koji se često koriste u modnoj terminologiji. Ovaj put umesto u tekstu, opis donosim u slici.

 

British Warm    /    Chesterfield coat    /    Covert coat

 

Peacoat    /    Raincoat or Mackintosh    /    Duffle coat

 

KONSTRUKCIJA I MODELI

Pre svega hajde da pojasnim samo šta tačno mislim kada kažem konstrukcija. Delovi poput lepljivog platna, postave, platna od konjske ili kamilje dlake, naramenice…  čine konstrukcijske elemente kaputa. Slično je i sa sakoima o čemu sam već pisao u članku o krojačkom ateljeu Valter i izradi odela po meri. Ono što se najčešće viđa u našim radnjama ili ponudama krojačkih salona su sledeće opcije:

  • Klasični modeli, sa svim konstrukcijskim elementima (štofom, postavom, lepljivim platnom, canvas-om…)
  • Polu-konstrukcijski modeli, sadže samo određene delove konstrukcije (nisu postavljeni skroz, nemaju naramenice, imaju lepljivo platno samo u određenim delovima…)
  • Modeli bez konstukcijskih elemenata. Ponekad urađeni u tehnologiji “hand-made” (prevashodno zvog zahtevnog načina uklapanja tkanine).  Ovde se ubrajaju i kaputi izrađeni od “double faz” tkanine o čemu ću više pisati u delu o Materijalima i tkaninama

Kao posebnu grupu izdvojio sam Tailored modele.

  • Tailored –  mogli bi ih uvrstiti u grupu klasičnih modela. Nastaju kao proizvod kreativnog rada “katera”, te stoga imaju jednu drugačiju dimenziju od klasičnog modela (cutter – osoba koja je u krojačkoj radionici zadužena za sečenje materijala. Ovo zvuči ekstremno banalno ali verujte daleko od toga. Da ne bih širio tematiku, samo ću vam apostrofirati da se u Engleskoj rad “katera” smatra jednim od najbitnijih u toku proizvodnje odevnog komada, a da vam i ne pominjem koliko se puta godišnje održavaju širom sveta razni simpozijumi i predavanja na temu “jednostavog” sečenja tkanine)

Ukoliko izađemo iz okvira klasike i okrenemo se ka urbanom, modernom i sportskom, konstrukcije i modeli mogu biti razni. Sportski i urbani krojevi/modeli, izrađeni su od različitih vlakana (prirodnih, sintetičkih, veštačkih i svih mogućih mešavina istih), pogodni su za dnevne varijante gde se traži komfor u pokretima i mogućnost kombinovanja sa više modnih stilova ( na patike, cipele, čizme, denim, trenerku… ). Ovi modeli često imaju određene umetke kao zaštitu od vetra ili kapuljaču, a u poslednje vreme “pametne/smart” dodatke.

Kao što i sami vidite kompleksnost ove teme je izuzetna i zahteva pisanje jednog opširnog dela koji izlazi iz domena i forme bloga kakav je Gent Rebel. Možda jednog dana i napišem knjigu na ovu temu i našim pokolenjima ostavim lepu i nadasve korisnu antologiju muških kaputa. Laguna, Delfi, Dereta, Prosveta i ostali izdavači, sada vam je vreme da me book-irate. 🙂

MATERIJALI i TKANINE

Klasični kaputi se izrađuju uglavnom od prirodnih materijala gde je vuna najviše eksploatisana. Primarno se koristi runo domaće ovce (zavisnosti od podneblja), zatim Merino, Kašmir, Vikunja, Angora, kamila… Zašto vuna? Zato što veoma dobar izolator, lako se boji, dobro absorbuje vlagu i može se tkati na različite načine. Pored prirodnih materijala, ponekad imamo primesu tehničkih materijala poput poliamida koji doprinosi postojanosti i čvrstini kaputa. U zavisnosti od načina tkanja tkanine mogu biti jako upregnute, lagane, mekane, bielastične… Dezeni su razni i zavise isključivo od kreativnosti dizajnera i funkcionalnosti mašine na kojoj se izvodi tkanje.

Kada smo kod tkanina, vratio bih se malo u nazad i podsetio moj cenjeni auditorijum da sam već obradio temu Casentino tkanine i firentinskog stila u jednom od pređašnjih artikala. Evo i linka da se podsetimo – CASENTINO

DOUBLE FAZ 

Ne znam koliko vas je čulo za termin Double Faz, ali verujem da je poslednjih godina imalo priliku da vidi kapute koji nisu postavljeni iznutra pa ste se čudom čudili i pitali kako to zimski kaput a da nema postavu. Uzeću na sebe ulogu demistifikatora i pokušati u kratkim crtama da vam predstavim ovu tehonologiju izrade tkanine.

Kompleksan po svojoj strukturi, ovaj ručno rađeni konstrukcioni proces čini odevne predmete posebnim u svakom pogledu. Konstrukcijski proces počinje tako što se pomoću specijalnih mašina duplo-tkani materijal otvara i po sredini se postavlja drugi, takođe duplo-tkani materijal. Ovako postavljene, tkanine se spajaju ručnom tehnikom nakon čega se peglaju kako bi se dobio elegantni i čist izgled. Zbog delikatnosti i preciznosti samog procesa izrade, kompanije zapošljavaju eksperte za ovaj tip ručnog rada. Tkanina je topla, prijatna, lagana, komforna i nema potreba za dodatnim slojevima poput postave ili lepljivog platna.

STIL

Umesto toga da pišem kako se i na koji način mogu kaputi nositi i kombinovati, prepuštam vas fotkama Skota Šumana i ostalih manje-više poznatih modnih i streestyle forografa. Inače, siguran sam da šta god ja napisao o stilu svako od vas bih imao barem još jedan više način i kombinaciju kako da nosi i kombinuje kaput.

Često viđena slika na Pitti Uomo. Gospodin levo je Danilo Carnevale

Trend koji traje već nekoliko poslednjih godina, denim jakna ili overshirt ispod kaputa

“Stara garda”

Streetstye

Neizostavno je reći da moj omiljeni strip karakter i alter-ego Corto Maltese nosi jedan od “iconic” odevnih komada peacoat *(pikout). Mada, smatram da Corto nije fikcija već da je stvaran i trenutno luta Svetom u potrazi za nekom novom avanturom. Ko zna, možda se i sretnemo jednog dana u Sibiru, Veneciji ili u “Zlatnoj kući Samarkanda” (naslov jednog od stripova).

Peacoat – Corto Maltese model   /   Giorgio Armani nosi Kortov model    /   Corto Maltese

I za kraj, “last but not least”, ovim putem pozivam sve kompanije na racionalno korišćenje flore i faune, prevashodno životinjskog sveta. Stop ubijanju životinja radi ispunjavanja hirova tajkunskih konkubina! Ko ima uši da čuje, neka čuje!

 

FotografijeMarko Marković, Scott Schuman – The Sartorialist, Pitti Uomo.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: