Izrada odela po meri – Valter, II deo

Sa malim zakašnjenjem, sledi nam drugi deo priče o izradi odela po meri u krojačkom ateljeu Valter. Tekst će sadržati malo više tehničkih detalja te stoga se unapred izvinjavam ukoliko neki termini nisu jasni i slobodno vas pozivam da me kontaktirate na e-mail adresu ‘thegentrebel @ gmail.com‘ ukoliko su potrebna bilo kakva pojašnjenja. Radi lakšeg razumevanja kompletne priče i procesa izrade odela po meri u krojačkom atelju Valter, zamolio bih sve one koji to nisu učinili da brzom brzinom skoknu na sledeći link i pročitaju prvi deo http://gentrebel.com/valter-izrada-odela-po-meri-i-deo/

Ovaj članak je prevashodno posvećen produkciji odela, a pored 8743 karaktera koliko sam ih iskucao, očekuju vas i fotografije koje prate proces izrade kao i izgled finalnog odela. Srdačno se zahvaljujem na ljubaznosti hotelu Envoy koji mi je ustupio njihv lobby za potrebe fotografisanja.

Radni dan u krojačkom ateljeu Valter počinje često i pre 7h a završava se… 

PRODUKCIJA

Pod produkcijom smatram niz vezanih funkcija koje bi mogao generički sublimirati u sledeće aktivnosti:

Izbor postojećeg ili kreiranje novog šnita (šnit u bukvalnom prevodu je isečeni karton prema konfekcijskoj veličini) – na osnovu uzetih mera bira se veličina šnita, tj. konfekcijskog broja. Konkretno u mom slučaju, model 48 je prilagođen uzetim merama što je mnogo olakšalo posao nego da se kreirao novi šnit. Novi šnit se radi samo u slučaju kada klijnet drastično odstupa od konfekcijskih mera ili kada je u pitanju izrada kolekcijskih komada posenih razmera i dizajna.

Prenošenje mera na materijal od koje će se krojiti i šiti odelo. Izabrani šnit se postavlja na tkaninu, crtaju se linije i na osnovu uzetih mera se rade određene korekcije kako bi oblik nacrtanog modela 100% odgovarao uzetim merama. Ovaj deo posla često obavlja Branislav lično, jer setimo iz mog prethodnog teksta da je Branislav taj koji je uzimao meru klijentu i zna gde tačno treba produžiti ili skratiti liniju.

Sečenje materijala ili da budem još precizniji u izražavanju, krojenje. Mi često termin krojač vezujemo za osobu koja radi sve aktivnosti kada je u pitanju izrada odvnog predmeta, ali bi se mogao složiti samo u slučaju kada imamo jednog maestra koji vlada svim veštinama krojenja i šivenja što je danas prava retkost. Dajem sebi za pravo da citiram jednu poznatu frazu iz filma ‘Vratiće se rode’: Krojač kroji a šivač šije. I zaista je tako. U krojačkom ateljeu Valter postoji organizovani sistem u kome imamo osobe koje se bave krojenjem i osobe koje šiju skrojene tkanine. Pored spoljne tkanine koja je dominantni deo odevnog predmeta, kroje se i drugi konstrukcijski elementi kao što su postava, lepljiva platna, plastika…

Za razliku od drugih radnji gde komunikaciju sa klijentom vode uglavnom prodavci koji su više ili manje obučeni za ovakav tip posla, u krojačkom ateljeu Valter, Branislav ništa ne prepušta slučaju. Njegovo 20-to godišnje iskustvo u krojenju, šivenju, modelarstvu, radu sa materijalima… daje potpunu sigurnost klijentu da će željeni odevni predmet biti savršeno izrađen po meri.

———————————————-

Lepljenje, odnosno spajanje tkanine sa lepljivim platnom. Ovaj proces se obavlja na specijalnim presama koje rade na visokim temperaturama. Isečena tkanina se stavlja na elastično platno koje se na visokoj temperaturi i pod jakom presom spajaju. Inače, za svoje klijente Branislav koristi bielastična platna koja omogućavaju maksimalnu pokretljivost prevashodno u ramenom delu i grudnom košu.

Korak koji se nastavlja na prethodni se zove pričvršćivanje. U ovom koraku uvodimo jedan bitan element koji se zove ‘Canvas’ (poseban teo tkanine izrađen od kamilje ili konjske dlake koji služi da prednjicu sakoa drži čvršćom i postojanijom). Canvas se povezuje sa prethodno spojenom tkaninom i lepljivim platnom na posebnim mestima poput prsnog i ramenog dela, na poziciji savijanja revera pa do ramenog šava i okorukavlja tako da delom pređe malo i na leđni deo.

U mom konkretnom slučaju pričamo o tehnologiji izrade sakoa putem spajanja/lepljenja, poznatija u krojačkoj terminologiji kao fused ili termička fuzija. Pored ove tehnologije postoje i drugi tipovi konstrukcija poput ‘half-canvas’ ili ‘full-canvas’. Ovo je dosta kompleksna tema i traži od mene da posvetim malo više vremena što ću ja svakako i učitiniti u narednom periodu.

Postavljanje šnita na tkaninu i crtanje modela

Spajanje svih konstrukcijskih delova u jednu celinu. Proces za koji je zadužen šivač. Tokom ovog procesa se prethodno pirpremljeni materijali spajaju u celovitu formu, nakon čega odelo počinje da poprima svoj pravi lik. Ovo je posao samo za najiskusnije i ovakav stav potvrđuje činjenica da sam istraživajući krojački svet u Beogradu uglavnom na ovim pozicijama susretao ljude od 60+ godina koji su nekada radili kao šivači u velikim kolektivima poput Beka, Kluza, Varteksa, Kamenskog… U krojačkom ateljeu Valter za ovaj posao je odgovoran gospodin Moma koji brine da svaki štep bude na svom mestu i da svaki ubod igle Singerice prođe tamo gde treba.

Peglanje, peglanje, peglanje… jedan od veoma delikatnih procesa koji se obavlja u fazama. Bitan korak između faza produkcije u kome krojač, u našem slučaju Branislav, provarava da li je sve urađeno onako kako je to i projektovano. Peglanje jednog odela u proseku može da traje jedan od jedan ipo radni dan ili u prevodu od ukupnog vremena potrebnog za izradu odela na peglanje se odvoji 8-12h sati.

U krojačkom ateljeu Valter klijent može dobiti kompletnu uslugu, od izbora tkanine (materijala od koga će odelo biti izrađeno ), pratećih elemenata poput postave, keper trakica, naramenica, konca, dugmadi… U svakom trenutku na lageru postoji više od 100 različitih štofova koji su dostupni u raznim dezenima, sastavu vlakana, debljini tkanine…

Hand-made, proces koji se obavlja populranim krojačkim rečnikom ‘na ruke’

PROBA

Nakon svih gore pomenutih procesa dolazimo i do faze probe. Kako pričamo o tipu odela koje spada u grupu MTM ili Made-to-measure, u krojačkom ateljeu Valter možete očekivati jednu ili dve probe. U mom konkretnom slučaju imali smo dve probe.

Prva proba, u zavisnosti od trenutnih obaveza klijenta i krojača, obično se ugovara u roku od dve do tri nedelje. Pisao sam i ranije da vremenski period ne sme biti dugačak, jer se fizionomija klijenta može znatno promeniti u roku od mesec dana. Na prvoj probi se rade korekcije i podešavanja kako bi se odevni komad što više približio klijentovom zahtevu. Najčešće korekcije su u domenu struka, leđa, širine butine i nogavice, pojasnog dela, dužine rukava. Za moj konkretan slučaj probu smo radili bez našivenih rukava što nam je dalo više mogućnosti za uklapanje ramenog dela i dobijanja skoro pa savršenog oblika kugle ramena.

Vidimo bočnu konstrukciju odela koju Valter radi sa veoma tankim naramenicama i ramenim ojačanjima.

   Druga proba, u zavisnosti od toga koji broj korekcija je potrebno uraditi nakon prve probe, najčešće se zakazuje u roku od nedelju dana. Klijent može da očekuje, model koji je ili 100% završen ili su potrebne minimalne korekcije. Na drugoj probi je potrebno poneti cipele kako bi se finalno odredila dužina pantalona. U mom slučaju nismo imali potrebe za dodatnim podešavanjim s’obzirom da smo Branislav i ja postavili od početka stvari kako treba i proces je tekao veoma lagano.

Na slici se vide horizontalne veze nitima koje su provučene kroz prednjicu kako bi se održala veza između tkanine i konstrukcijskih elemenata. Ovakav postupak omogućava krojaču da na probi može videti pozicije na kojima treba intervenisati bez da prethodno spaja konstrukcijske elemente na mаšini (u prevodu, ovde se tkanina, canvas, međupostava ne zašivaju već samo pričvršćuju radni kasnije lakšeg rasklapanja)

‘Detalji čine razliku’. Mnogo puta ponovljena fraza u raznim kontekstima i prilikama, a možda ponajviše u svetu mode. Kako bi odevnom komadu koji smo skrojili i sašili dali neku vrste ličnog pečata i dodate vrednosti, Branislav i ja smo odlučili da revere, džepove i kragnu proštepamo na mašini “durk”. Od imena ove mašine dolazi termin durkovanje koji predstavlja proces izrade sitnih štepova ili uboda u određenom raskoraku, a koji imaju za cilj da površinskoj tkanini da efektniji izgled i postojaniju formu.

GOTOVO ODELO

I na kraju kao finalni proizvod svih pomenutih faza produkcije, Branislavovog tima i moje skromne podrške dobili smo odelo koje je kroz objektiv svog Canon-a ovekovečio Marko Marković.

Veliko hvala dragim prijateljima iz hotela Envoy Beograd na ustupljenom prostoru za fotkanje. Inače, ovo je mesto koje u potpunosti odgovara mojoj estetici i možete me često videti kako sedim u maloj biblioteci hotela čitajući knjigu i gledajuću sve te nepoznate ljude koji prolaze Čika Ljubinom ulicom.

Manžetna 4 cm

Savršeno uklopljena kugla ramena

Reinterpretacija Rembranta

Hvala na ustupljenim fotografijama krojačkom ateljeu Valter i foto agenciji LUMINA

Krojački atelje Valter
Živojina Lukića Vajara 58a, 11000 Beograd
www.valter.rs

HOTEL ENVOY Beograd
Čika Ljubina 13, 11000 Beograd
www.envoy-hotel.com 

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: