Milanese buttonhole – nepotrebno savršeni detalj

Jednom kada otkrijete skrivene detalje koji stoje iz svakog odela urađenog po vašoj meri i počnete da rastavljate vaše misli na mnoštvo mali i sitnih impulsa koji su usmereni ka svakom pojedinačom sastavnom delu sakoa i pantalona, otkrivate pravu magiju i postajete zaraženi krojačkim virusom. Možda malo pretenciozno da oko krojenja i šivenja odela pravimo toliko fame, ali kako drugačije pisati, govoriti, misliti… o nečemu što vas pokreće i čemu ste posvetili jedan deo ili ceo svoj život.

Ovaj tekst bi namenio pravim sladokuscima i zaljubljenicima u detalje, a pogotovo onima koji prate moj rad već neko vreme i prepoznaju vrednosti oličene u procesu Bespoke rada. Inspiracija je došla usled moje skorašnje posete Parizu i razgovora koji sam vodio sa krojačkom vedetom Lorencom Cifonelli-em. Ko nije pročitao intervju sa Lorencom, može pogledati prethodnu objavu: http://gentrebel.com/intervju-pariski-krojac-cifonelli/

MILANESE BUTTONHOLE

Milaneze rupica je veoma prepoznatljiv detalj na reveru sakoa koji nam mnogo govori o načinu i kvalitetu izrade istog. Predstavlja simbol jednog specifičnog krojačkog stila koji je zadobio veliki broj poštovalaca i klijenata širom sveta. Neretko se ovaj detalj može naći i na nekom ‘ready-to-wear’ odevnom komadu koji ima svoje utemeljenje u Bespoke tradiciji, kao što je to slučaj sa RTW kolekcijama krojačkih ateljea Orazio Luciano ili Cifonelli. Termin iz naslova ovog teksta, “Milanese buttonhole” bi u mom slobodnom prevodu glasio – ‘milanska rupica na reveru’, a u daljem tekstu Milaneze rupica.

Milaneze rupica je autentično kreirana u Abrucu (Abruzzo) i često je viđana na odevnim komadima koji su se šili u ovoj planinskoj regiji centralne Italije. Njen zvaničan naziv je “Asola lucida“, iliti sjajna rupica za dugmad. Tokom vremena je opšte prihvaćena kao obavezni detalj od strane italijanskih i fransuckih krojača, koji su uz Tom Forda ponajviše zaslužni za dugovečnost ovog malog umetničkog dela.

Milaneze rupica predstavlja ručno isečenu i opšivenu rupicu na reveru sakoa koja ima jasno izraženu, gusto pletenu površinsku strukturu, a koja je kreirana oko specijalno napravljenog prediva koji se naziva “gimp”, na italijanskom “vergolina”. Ovaj italijanski naziv za specifično predivo je u nekom momentu dobio svoje brend ime “La Milanese” te stoga su ga italijanski i francuski krojači usvojili kao takvog i od tada u krojačkoj terminologiji se uvode termini “Milanese buttonhole” i “Milanese finishing” (finisaža – završne aktivnosti u procesu izrade odela po meri).

Originalna etiketa VERGOLINA ili La Milanese koja datira iz prošlog veka

Pozicija rupice može pratiti gornju liniju revera, biti postavljena paralelno ili pod određenim uglom, a u zavisnosti da li je oboreni ili špic rever

Milaneze rupica se obično pozicionira na levom reveru, ali neretko se dešava da ovaj krojački rad vidimo i na desnom reveru, kao što je to slučaj kod kreacija milanskog krojačkog atelja Sciamat.

Milanese buttonhole x 2

Proces izrade počinje tako što se običnim belim koncem profirca deo tkanine na kome je predviđeno da se isplete rupica, makazicama se iseče 2cm po pravoj liniji, isečena tkanina se opšije jednim prolazom (običnim koncem) i postavi se “gimp”. Natkon toga se specijalno napravljenim svilenim koncem oplete “gimp” tako da svaki ubod igle bude tik jedan do drugog. Finoća i kvalitet Milaneze rupice zavisi od svilenkastog konca, gustine uboda, a ponajviše od preciznosti i osećaja krojača/šivača. Za izradu savršene Milaneze rupice potrebno je cca 1h, ukoliko ga izvodi vešt krojač.

Važno je napomenuti da se Milaneze rupica može napraviti jedino ručno i da ne postoji mašina koja može da oponaša ovaj način izrade.

Savršena Milaneze rupica, ako mene pitate

Razlika u procesu ručne izrade Milaneze rupice i mašinski izrađene rupice je tome što mašinska rupica se prvo oplete na mašini pa se zatim seče, dok ručno izrađena Milaneze rupica se prvo iseče a zatim opšiva, što ne ostavlja prostora da se može napraviti greška. Još važnija stvar koja pravi razliku između ručnog i mašinskog rada je komplikovani način pletenja oko “gimp-a”, kao i osećaj koji veš krojač ima pod rukom,a koji se kao što sam već napomeuo nikako ne može oponašati mašinskim radom.

Izgled Milaneze rupice na Cifonelli sakou

Negde sam pročitao da postoje krojači koji mogu za nekoliko desetina eura “staviti” Milaneze rupicu na vaš sako iz H&M, Zare ili nekog drugog brenda. Veoma zanimljivo. Ako je veš krojač, verovatno da može isplesti dobru Milaneze rupicu, ali sveukupni doživljaj bi bio kao da vozite golfa 4, a stavite znak Maseratija. Ne ide, jednostavno ne ide. To će i dalje biti golf 4.

Uzimajući u obzir gore sve navedno, mogu sa sigurnošću reći da Milaneze rupica ima pravo i zaslužuje svoj trenutak slave.

Foto: Manolo.se, Google.inc

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: