Breton majica, simbol francuskog šika

Ukoliko neko od vas ima prijatelja francuza ili nekog od ‘naše gore list’ koji je krenuo u potragu za srećom put Pariza i bivše Napoleonove carevine, danas Makronova République Française, zamolite ga da vam dopusti da zavirite u njegov garderober i poprilično sam siguran da će te u njemu naći barem jedan komad breton majice. Povrh svega, ukoliko je vaš prijatelj zavistan od modnih imena, velika je verovatnoća da će na etiketi pomenute breton majice pisati Saint James, ime francuskog ‘ready-to-wear’ modnog brenda koji od 1889. godine tržištu nudi vanvremenske odevne komade inspirisane nautičkim motivima.

‘Ready-to-wear’ ili francuski Prêt-à-porter je termin za fabrički, odnosno konfekcijiski urađene odevne predmete koji se prodaju po standardizovanim veličinama ( S, M, L, XL…)

Breton majica ili kako je naši zovu majica na teget linije, mornarska, majica koju nosi Mornar Popaj, majica na horizontalne linije… ima veoma prepoznatljiv dizajn koji sačinjavaju dve naizmenično bele i teget ili plave linije. Linije mogu biti i u drugim bojama poput crvene, sive, zelene… ali autentično je u pitanu plava boja. Uglavnom je okruglog izraza oko vrata (primarno je izraz bio dosta širi nego što je danas i to iz praktičnog razloga, radi lakšeg skidanja prilikom ulaska u vodu), izrađena najčešće od pamučnih vlakana, može biti kraćih ili dužih rukava, s’tim da se pominje u zapisima kako su s’početka rukavi uglavnom bili 3/4, retko sa nekim amblemom, vezom i skoro uvek bez printa. Linije variraju od veoma uskih ka izrazito širokim gde u slučaju ovih drugopomenutih možemo napraviti konotaciju sa ragbi stilom. U nastavku prilažem ‘corpus delicti’, primer bazičnog modela breton majice.

Breton majica, dugačak rukav, proizvođač ArmorLux, Francuska (trenutno vam traje promocija, pa kvalitetnu breton majicu sa potpisom ove poznate modne kuće možete kupiti za 29 eura)

U sveobuhvatnoj modnoj encikolpediji breton majica je jedna od retkih odevnih komada koja je izvorno ostala onakva kakvu su je primarno kreirali. Preteča današljih blogera/blogerki koji se neretko slikaju u breton majici, ogrnuti bež ili sivim kaputom u pocepanim farmerkama, jesu lokalni francuski ribari iz Bretanje. Istorija piše, a mi se danas sećamo da je 1858. godine u Francuskoj donet zakon po kome je breton majica zvaničan odevni komad Francuske mornarice. Propisano je da majica ima 21 horizontalnu belu liniju dva puta deblju od 20-21 horizontalne indigo plave linije. Pošto je u to vreme Francuska važila za jednu od najvećih nautičkih sila, postojale su glasine da je broj linija na breton majici predstavljao broj pobeda u pomorskim bitkama Napoleona nad Britancima. Svi znamo za veliki istorijski rivalitet između Britanaca i Francuza koji je bezmalo trajao šest vekova, od 13. do početka 19. veka. Primarno su breton majicu nosili članovi posade iz nižih klasa, a tek kasnijih godina je breton majica bila prihvaćena i u ostalim mornaričkim rodovima i klasama. Zanimljivo i bitno je napomenuti praktičnu stranu dizajna breton majice, a ona se ogleda u horizontalnim linijama koje bi pomogle da se identifikuje član posade koji je nekim slučajem, a verovatno od previše popijenog ruma, pao sa palube i završio u okeanu.

Francuski barba, reinkarnacija ribara iz Bretanje u breton linijama. Jedna od kampanja nautičkog brenda Gaastra 

Etimologija reči ‘breton‘ vezuje se sa gore pomenutom Bretanjom, regijom na zapadu Francuske koja gleda ka Britaniji i izlazi na Atlantski okean. Pored naziva breton, u francuskoj se često koristi reč marinière (marinie), pull marin ili tricot rayé (triko rje). Na drugom kraju evrope, ruska mornarica je breton majicu uvrstila u obavezni odevni komad svakog člana posade i dodelila joj počasno ime telnyashka (telnjaška). Sve u svemu kako god da se zove, suština je ista.

U modni svet breton majicu uvodi nadaleko čuvena francuska dizajnerka Koko Šanel. Nakon posete Bretanji 1917. godine i recimo neke vrste hipnotišućeg stanja u kome je bila gledajući horizontalne linije na majicama lokalnih ribara, madam Koko je svetskoj modnoj sceni predstavila kolekcuju odevnih komada gde su dominirale veoma upečatljive plave horizontalne linije. Ovaj momenat se može smatrati pa bezmalo mini revolucijom s’obzirom da je do tada svet mode bio ‘okovan’ u Belle Époque stilu. Breton majica u ženskom garderoberu predsavljala je otklon od klasičnih, odevnih komada koje su žene do tada uglavnom nosile. Uvođenjem ovog isljučivo vojničkog i muškog odevnog komada u ženski modni svet, Koko Šanel je na neki način želela podsvesno da utiče na ravnopravnost polova. Kasnijih godina popularnost breton majice dramatično raste i neizbežno je bilo da Holivud svoje velikane obuče u istu, pa se tako breton majica prvi put pojavljuje na filmskom platnu 1953. u kultnom holivudskom klasiku ‘The Wild One’ sa Marlon Brandom i Li Marvinom. Slede ‘Rebel Without a Cause’ (Buntovnik bez razloga) sa nikada prežaljenim Džejms Dinom, zatim role holivudskih muza Odri Hepbrn, Brižit Bardo…  60-te godine nam donose talas pop-kulture koja se obavila breton linijama i pokazala svoj pun sjaj kroz stil francuske rivijere. Gledajući kroz prizmu visoke mode (haute couture), breton majicu su ‘nosile’, a i dalje to čine, pa bezmalo sve velike modne kuće. YSL, Burberry, Balmain, Gucci, Givenchy i Ferragamo su samo neke koje su rado prihvatile breton linije i dalje ih na svojstven način interpretiraju. Danas, breton majicu možemo videti u svim aspektima društva, na svim kontinentima, u bezbroj interpretacija i predstavlja vanvremenski modni šik.

Francuska rivijera, negde oko 1960.

VIP i BRETON

Mislim da bi mogao pa bezmalo svrstati barem 1/5 svetske populacije, a među njima i sebe u grupu koja ima u svom garderoberu barem jednu breton majicu. Lista poznatih ličnosti prošlog i ovog veka koje su nosile breton majicu je podugačka: Hemingvej, Džejms Din, Pikaso, Koko Šanel, Đani Anjeli, Pol Njumen, Keri Grant, Kurt Kobejn…

Retko koja holivudska zvezda da je odolela breton majici – James Dean

Često viđen u breton majici, Pablo Pikaso 

BRETON STIL – izabrano

Kako već duže traje trend da ‘sve može nositi sa svačim’, koji ja ne mogu baš 100% da prihvatim iako imam izuzetno poštovanje za razne stilove i kreacije svetskih i domaćih dizajnera, u nastavku dajem par komentara i svoju selekciju breton stila.

Definitivno ovo je jedan od mojih omiljenih stilova. Breton ispod DB blejzera. Ričar Bidul nosi breton majicu autentičnog francuskog brenda Armor Lux.

Visko struk, falte i breton, pre-cool ( još jedan od mojih favorita za predstojeću sezonu )

U kombinaciji sa bandanom

Nesporno je da se breton majica može nositi na bermude. Naravno da je možete nositi na plaži. Neće vam niko zameriti ako je uparite sa izbeljenim farmericama. Kao što vidite, mnogo načina kako možete “manipulisati” breton linijama te stoga prepustite se mašti na volju.

Što se tiče zimske i jesenje sezone, breton linije nikako nisu isključive. Možda najveću zastupljenost možemo videti kod modnih marki koje su primarno orjentisane ka nautičkom stilu, poput Henri Lloyd, Marina Yachting, Gaastra, ali neretko i kao sastavni deo modne kombinacije nekog japanskog, francuskog ili italijanskog cool gradskog tipa.

Jedna od opcija kako kombinovati breton majicu/džemper u sezoni jesen-zima

S’obzirom na to šta se sve nudi tržištu i prikazuje na modnim pistama, čudi me kako to da breton linije nisu zaživele u klasičnim kolekcijama. Ono što modna scena pamti jeste dizajn sakoa i pantalona od pre koju godinu Žan-Pol Gotijea, ujedno i ambasadora breton linija, sa upečatljivo jakim i širokim vertikalnim linijama. Verovatno da postoje još neke breton forme i kreacije anonimnih dizajnera koje nisu imale priliku da svoju dugovečnost pronađu na modnim blogovima ili popularnim platformama poput Pinterest-a ili Tumblr-a.

Što se mene lično tiče, možda bi se i mogao poigrati i sašiti odelo po meri u breton linijama, s’tim da bi me ovdašnji verovatno smatrali za jednog od Daltona iz kultnog crtanog Talični Tom. 🙂

Fotografije: The Rake Online  I  Google Inc.  I  Marko Marković 

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: