Tudor – transilvanijski krojač

Pripremajući se za jednodnevno putovanje u Temišvar, bio sam vođen idejom da što više vremena provedem u šetnji, razgledam znamenitosti grada, odam poštu Milošu Crnjanskom velikom srpskom književniku i najvećem ekspresionističkom pesniku 20. veka, popijem po koji espresso i ukoliko mi se ukaže prilika posetim neku od krojačkih radnji. Kada ih prizivaš u mislima, čudnim sticajem okolnosti događaji se poklope, pa tako dan ranije dok sam pripremao put i Google-ao o bitnijim stvarima vezanim za Temišvar, naleteo sam na momka Octavian Boroda koji je Store Manager u krojačkoj radnji Tudor Personal-Tailor. Putem LinkedIn mreže povezali smo se i najavio sam da ću tokom obilaska grada barem na kratko svratiti do njegove krojačke radnje koja se nalazi u ulici Str. Marasesti, u staroj, pomalo oronuloj zgradi sagrađenoj početkom prošlog veka.

Tudor_tailor

Ulaz u krojački atelje Tudor

Octaviana sam sreo ispred radnje i nakon kratkog formalnog upoznavanja i prijatnog razgovora, zamolio sam ga da mi ukratko predstavi Tudor Personal-Tailor koncept i filozofiju i evo šta mi je ovaj modni entuzijasta i zaljubljenik u tkanine preneo.

Octavian_Tudor

Octavian mi pokazuje široku paletu tkanina koje koriste za izradu odevnih predmeta

Tudor Personal-Tailor ili samo kratko Tudor je modni brend koji ima konotaciju Personal Tailoring, što ako izuzmemo bukvalni prevod možemo reći da je krojačka radnja koja izrađuje odela po meri, aksesoare, cipele, jakne, torbe… Inspirisan engleskim podnebljem i krojačkom tradicijom, primenjujući italijansku umešnost u izradi odevnih predmeta Tudor teži posebnom odnosu sa svojim kupcima, kako bi se stvorila potreba konstantnog nošenja odela kao životnog stila.

tudor1

Spoj modernog i klasičnog

tudor2

Rekao bi pomalo i primesa Dandy stila, ali ne preterano ekscentrično

Za potrebu izrade odevnih predmeta prevashodno se koriste materijali najpoznatijih svetskih proizvođača tkanina poput, Vitale Barberis CanonicoDormeuil, Marzotto ili Marlane. Određene tkanine su dostupne u svakom momentu, a ukoliko mušterija želi tkaninu koja trenutno nije na lageru, moguće je poručiti od proizvođača stim da je rok isporuke oko mesec dana. Za zahtevnije kupce moguće je pribaviti tkanine renomiranih proizvođača poput Zegna i Holland & Sherry.

vitale_barberis

Moj favorit među tkaninama, VItale Barberis Canonico

Proces izrade odela se odvija u nekoliko faza i ne odstupa puno od standarda drugih-sličnih krojačkih radnji. Prvo se uzimaju mere mušteriji, zatim kroje šabloni, seku materijali, uklapaju i fircaju materijali sa postavom, prva proba, popuštanje ili zatezanje, uklapanje rukava i okovratika, druga proba, šivenje dugmadi, eventualno i poslednja proba i na kraju isporuka. Moguće je prilagoditi skoro svaki detalj odevnog predmeta, počevši od dugmića, boje postave, izbora kragne, boje konca…

taking_measure

Mušterija prvo proba jedno od gotovih odela, pa se onda uzimaju mere

Tudor_tailoring

Tudor ima široku paletu aksesoara i drugih odevnih predmeta poput rukavica, šalova, torbi…

Koliko je ovaj biznis ozbiljno postavljen govori i činjenica da Tudor ima razvijen e-commerc sajt preko koga je moguće poručiti izabrane odevne predmete i aksesoare, kao i zakazati sastanak sa modnim konsultantima Tudora ili pak pročitati neku od zanimljivih modnih tema u okviru blog sekcije. Pored Temišvara, Tudor ima još tri radnje, u Bukureštu na dve lokacije i jednu u Čuju.

Za kraj sam vam ostavio nekoliko fotografija pomalo melahoničnog Temišvara.

Foto-7.11.15.-14.59.04

Šetnja Centralnim parkom gde se nalaze biste najznačajnijih rumuna kroz istoriju

Foto-7.11.15.-14.32.29

Jato golubova, verni čuvari Trga pobede 

Foto-7.11.15.-14.28.44

Foto-7.11.15.-12.18.56

Svuda vidljiva Art nouveau, arhitektura bečke secesije 

Fotografije:  Tudor-Tailor, Nenad Matic aka Kornish i moja malenkost.

 

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: