Najveći od svih – Pitti Uomo, I deo

Već izvesno vreme planiram da napišem članak o Pitti Uomo-u, a ovih dana imam idealan tajming. Pre svega, ne mogu a da ne pomenem kako su Pitti Uomo i Sprezzatura (pisao pre izvesnog vremena na ovu temu) dva motiva koji reprezentuju moje poimanje mode. Često ih kao termin/hashtag provlačim kroz Instagram postove, a manje-više većini vas koji me pratite i čitate to je i poznato. Ako vratim film unazad, mislim da sam sumarno u prethodne dve godine proveo trocifreni broj sati čitajući izveštaje i gledajući slike sa Pitti Uomo-a. O inspiraciji za modne kombinacije koje sam pronalazio izlišno je i govoriti. Kako nisam mogao organizovati vreme i obaveze da lično prisustvujem 90-tom Pitti Uomo-u, donosim vam tekst iz dva dela posvećen ovom jedinstvenom događaju u svetu muške mode (I deo koji upravo čitate i II deo koji ću napisati kao retrospektivu nakon završenog Pitti Uomo-a).

pitti-uomo-florence2

Pitti Uomo kao deo Pitti Immagine

Pitti-Uomo-88-_5

Mesto gde se održava Pitti Uomo – tvrđava Fortezza da Basso, Firenca, Italija

PU90_013-0x600_FPBD8W

Registracija učesnika

Kada pričamo o modnom trendu i kako uopšte on nastaje neizbežno je uzeti u analizu Pitti Uomo (šire gledano Pitti Imagine), kao najvažniju modnu i kreativnu platformu u svetu muške mode. Nije zgoreg pomenuti da slična manifestacija, Premiere Vision, se odigrava u Parizu od 13-15. Septembra, ali o tome drugom prilikom. Nastao zvanično već davne 1972 godine u Firenci (Italija), stim da se prva ideja javlja početkom 50-tih, Pitti Uomo je imao za ideju da promoviše italijanski dizajnerski kolektiv svetskom tržištu. Danas, 2016 godine imamo Pitti Uomo kao jedan od najuticajnijih modnih susreta gde se svetu predstavljaju najrazličitiji pogledi na mušku modu. Firenca, Fortezza da Basso i Pitti Uomo su prostor i dimenzija gde se susreće ponuda i potražnja, bajeri i prodavci, odigravaju razni performansi, upoznaju novi saradnici, prezentuju kreativne ideje, dezeni, materijali…

PU87_105

Delić atmosfere sa Pitti Immagine

PU90_Make_009-0x600_PXDRLR

PU88_LAltroUomo_023

Realna je verovatnoća da su gospodin i gospođa sa leve strane učestvovali na prvom Pitti Uomo-u 1972.

Prateći način na koji modni brendovi prezentuju svoje kolekcije, jesen-zima i proleće-leto, Pitti Uomo ima istu vodilju pa se manifestacija dešava dva puta godišnje Januar (12–15) i Jun (14-17). Zanimljivo je pomenuti da tokom prethodnih godina Pitti Uomo je akumulirao bogatu arhivu materijala koja je danas digitalizovana i predstavlja značajan prikaz razvoja italijanske mode od početka 50-ih do danas.

LA PERFORMANCE DI THOM BROWNE-22

Thom Browne – performans sa jednog od Pitti Uomo-a 

Pored raznih dešavanja u okviru same manifestacije, Pitti Uomo je i mesto na kome se može videti raskoš modnih stilova, odevnih predmeta i aksesoara uklopljenih na autintičan način. Sprezzatura je svuda prisutna, a zanimljivo je pomenuti jedan detalj. The Wall of Fame (u bukvalnom prevodu “zid slavnih”) je zid koji se nalazi u okviru tvrđave Fortezza da Basso na kome svetskim fotografima poziraju svi oni koji žele da pokažu autentičan stil koji su doneli sa sobom na Pitti Uomo. Fotografije sa ovog zida brzo pronalaze mesto u modnim časopisima i portalima, pa gospoda koja zapadnu za oko modnih kritičara i predstavnika velikih modnih brendova često dobijaju ponude za saradnju.

U narednih nekoliko fotografija želim da vam dočaram taj autentični stil koji Pitti ponosno nosi i pokazuje svetu.

pitti-uomo-1

Squadra mobile

21-tommy-ton-fall-2015-menswear-street-style-09

Dandy 100%

tumblr_nq3p51CoUj1qeo4b0o1_1280

Omiljeno mesto za poziranje fotografima – The Wall of Fame

Pitti-Street-Style-30-GQ_14Jan15_RobertSpangle_b_813x494

Filipo i FIlipo, italijanski blogeri – http://www.thethreef.com/ 

Vrednosti koje Pitti Uomo (Immagine) odslikava: Inovacija, Istraživanje, Nezavisnosti, Ekspertiza, Internacionalizam i Organizacioni model. Za ljude koji stoje iza Pitti Uomo-a, moda predstavlja multidisciplinarni svet koji obuhvata umetnost, zabavu, arhitekturu, dizajn i muziku.

“Moda je svedok modernosti i nosilac tradicije.”

RIDOTTE-pitti-uomo-88-4198-990x660

Chic

RIDOTTE-pitti-uomo-88-2-giorno-5857-990x660

Sprezzatura

Pitti Uomo je deo Pitti Immagine projekta koji obuhvata mnogo širu paletu modnih događaja i performansa poput: Pitti Bambino (Uomo samo za dečake i devojčice), Pitti Filati (sajam prediva i tkanina), Pitti Taste (sajam hrana), Pitti Fragranze (sajam parfema i mirisa), Moda Prima (posvećen velikim komericijalnim modnim brendovima), Super (samo za dame, Milano). Pitti Immagine organizuje međunarodne sajmove i promotivne događaje u svim oblastima mode sa ciljem da se odaberu i predstave visoko kvalitetni proizvodi, najsavremeniji stilovi i istaknu kulturne i društvene relevantnosti i njihov sadržaj.

tumblr_n1vldcXbVR1sm95c9o1_1280

Krojačke kreativne radionice

PittiGenerations_034-0x600_NSYDCF

Performans, instalacije, projekcije…

Po najavama koje dolaze iz italijanskih i svetskih medija, na predstojećem 90-tom Pitti Uomo-u fokus će biti na kolekciji Raf Simons-a bišeg “number one” dizajnera modne kuće Dior, videćemo instalaciju fotografija Kalra Lagerfilda koje do sada nisu objavljene, ruska perjanica dizajna i fotografije Goša Rubčinski će imati svoj performans, Fausto Puglisi italijanski dizajner koji je “oblačio” Madonu, Keti Peri, Bijons…  predstaviće svoju debitantsku mušku kapsul kolekciju, nakon predstavljanja na sajmu satova u Ženevi, Kartijer (Cartier) dolazi na Pitti sa instalacijom “men’s world”, Pitti je svakako odlična prilika za nove nade dizajna poput Lucio Vanotti-a (Armani Teatro projekat) da utabaju staze ka vrhu modne piramide, “vintage” sajam muške mode će biti prezentovan u okviru Pitti Uomo-a… i još mnogo toga.

Čujemo se po završetku Pitti Uomo, a do tada iz Beograda pratimo šta se dešava u Firenci.

12919593_10153694141354563_127319777_o

Pitti Uomo Belgrado – foto: Marko Markovic 

Bitne informacije u vezui Pitti Immagine – Uomo:
Mesto održavanja: Fortezza da Basso, Viale Filippo Strozzi, 1, Firenze, Italy
Vreme: od 14. do17. Juna
Web sajt: http://www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/uomo.html
Mobilna aplikacija: https://itunes.apple.com/it/app/pittismart/id883170053?mt=8 

Fotogtrafije: Pitti Uomo Gallery, GQ Italia,

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: