Direktno iz Firence, Pitti Uomo 93 – I poluvreme

Januar je a to je signal da sva svoja čula usmerim ka Italiji i renesansnoj Firenci, gradu u kome se održava najvažniji događaj kada pričamo o svetu muške mode, Pitti Uomo. Ove godine pod rednim brojem 93. i zvaničnim nazivom ‘Pitti Live Movie’, a sa tradicijom koja traje od 1972. godine, Pitti Uomo manifestacija svake godine zavređuje sve veću pažnju, a statistika nepogrešivo govori tome u prilog (više od 1200 izlagača, 3600 bajera i 40.000 posetilaca). Ovo je za mene drugi put da se bavim nekim vidom transcendentalnog novinarstva s’obzirom da usled trenutnih okolnosti ne mogu biti u Danteovom i Leonardovom gradu, već iz svoje sobe pomno pratim sva dešavanja u tvrđavi Baso i oko nje ( Fortezza da Basso  – tvrđava iz 14. veka i prostor na kome se održava Pitti Uomo).

Tekst koji je pred vama, ‘Direktno iz Firence, Pitti Uomo 93 – I poluvreme’, u narednim danima, a nakon završetka sajma, imaće logično i svoj nastavak, II poluvreme. Prvih 45 minuta posvećujem dešavanjima na ovogodišnjem sajmu, ko je zemlja-gost, koji brend je proslavio svoju 200-godišnjicu postojanja, ko nam se ponovo vratio na Pitti posle 7 godina, kakavu senzaciju je napravio Alesandro Mikele kreativni direktor Gucci-a…i naravno tu je galerija slika manje-više stilizovanih muškaraca sa svih kontinenata kao i fotke neizbežnih “pauna” koji se šepure i poziraju ispred objektiva fotografa koji su došli da zabeleže još jedan spektakl (kakav god on bio).

tvrdjava baso ulaz

Ulaz u tvrđavu Baso. Momenat ljudi. Nije ovo derbi dan, Fiorentina – Juventus!

Ovogodišnji Pitti Uomo biće u znaku “Athleisure” fenomena i akcenta na modernim i eksperimentalnim muškim modnim stilovima. Na sajmu se predstavljaju umetnici širom sveta, savremeni dizajneri i lux “underground” brendovi, kao i međunarodni talenti koji se nadaju da će biti otkriveni. Već je odavno potvrđeno da u svojoj suštini Pitti Uomo nudi kvalitetne modne etikete koje predstavljaju novi klasični stil i brendove koji promovišu modernu sportsku opremu.

Athleisure predstavlja modni trend u kome odeća dizajnirana za trening ili neki drugi oblik sportske aktivnosti ima primenu u drugim okolnostima poput odeće za posao, školu ili drugi vid društvene angažovanosti. 

Kreativni tim koji stoji iza organizacije Pitti Immagine je ustanovio praksu zemlje-gosta. Ove godine to je Finska sa svojih 11 izlagača (Formal Friday, Frenn, Ikla Wright x Turo, Karhu, Makia, Mannisto, Maria Korkeila x R-Collection, Nomen Nescio, Rolf Ekroth, Saint Vacant, Vyner Articles). Sa ove tačke gledišta, a pogotovo ako se setimo da je Vogue magazin izveštavao sa ovogodišnje beogradske nedelje mode, možemo sebi dati za pravo da se nadamo kako će jednog dana i Srbija biti zemlja-gost na Pitti Uomo. Srpski dizajneri, čujete li me! Olovke, igle i konce u ruke.

finska dizajneri pitti uomo

Dizajneri iz Finske, a za koju godinu možda na istom mestu budu sedeli Ivana Pilja, Milica Vukadinović… i ostali srpski dizajneri

Nagrada ‘Pitti Immagine award 2018’ za izuzetnost, trajanje, posvećenost… u domenu muške mode i stvaranju kolekcija, dodeljena je američkom brendu Brooks Brothers koji ove godine slavi 200-godišnjicu.

Brooks Brothers je američka kompanija/brend nastao davne 1818. godine. Svoju prvu radnju tvorac brenda Henry Sands Brooks otvorio je pomenute godine u centru Velike jabuke, na Menhetnu. Brooks Brothers je tokom istorije oblikovao svet mode prekookeanskih muškaraca nudeći kao prvi opciju “ready-to-wear” odevnih komada. U neku ruku ih možemo svrstati u pronalazače pošto su 1896. godine prvi napravili model košulje sa button-down kragnom (dva dugmeta koja se nalaze na kragni košulje), zatim košulju/materijal koja ne mora da se pegla (non-iron) kao i dve popularne tkanine seercuker i madras. 

leonardo di caprio pitti uomo

Leonardo Di Caprio i Tobey Maguire u kampanji Brooks Brothers, 2013 godina. Dvojac nosi kreacije Brooks-a za potrebe snimanja filma The Great Gatsby

Posle više od 6 godina na Pitti Uomo se vratio milanski brend Fratelli Rossetti, koji se poigrao sa dvokolornim nijansama kože i predstavio nove modele poput Brera mokasina sa satenskim detaljima, reinterpretacije klasičnih Oksford i Derbi modela, kao i ‘mainstream’ patika. Ovdašnjim poštovaocima ovog italijanskog brenda specijalizovanog za izradu cipela, može biti interesantna ova vest s’obzirom da je Fratelli Rossetti već duže vreme prisutan na našem tržištu preko multibrend radnje Fratelli Amici.

Sada već antologijske Brera mokasine čiji je prvi model napravljen 70-tih godina prošlog veka

Pristalice klasične i visoko-kvalitetne muške mode, sa pauzom od 7 godina imaju mogućnost ponovo da vide italijanski brend Corneliani, koji se predstavlja sa CC Collection Corneliani (target je mlađa populacija) i Corneliani Jesen/Zima 2018/19. Zanimljivo je reći da Corneliani i dalje ima svoje fabričko postrojenje za izradu odevnih komada u Mantovi gde je rodonačelnik brenda Alessandro Corneliani 1930. godine osnovao proizvodnju.

Corneliani Pitti Uomo

Iz kreativne radionice Corneliani

Jedna od zanimljivih instalacija ovogodišnjeg Pitti-a je Gucci-ev bašta (Gucci Garden), još jedan spoj estetike, kulinarstva, renesanse i mode. Kreativni direktor Gucci-a, Alessandro Michele je od Palazzo della Mercanzia (zgrada sagrađena 1359 godine za potrebe trgovaca, a od 2011. godine je u svrsi Gucci-evog muzeja) napravio magični, trgovački univerzum.

gucci muzej

gucci garden museum

gucci muzej Firenca

Određeni predmeti iz Gucci muzeja se mogu kupiti i oni su dostupni samo ovde i nigde više u svetu

Napomenuću da i mi imamo ‘naše gore list’ u Firenci, a to je Aleks Đorđević ispred “24 sata elegancije”. Kakvog sve posla Aleks ima u Firenci, pogledajte na njegovoj Instagram strani.

Prvo poluvreme spektakla u Firenci je završeno. Odoh na zasluženu pauzu, a vi do početka drugog poluvremena, uživajte u fotkama sa Pitti Uomo-a i firentinskih ulica. Hvala na ustupljenim fotografijama Pitti ImmagineThe Inpression magazainu.

Pitti Live Movie

Pitti Uomo pocetak

obucar Pitti Uomo 93

Marine style Pitti Uomo

Pitti Uomo street style

Pitti uomo sprezzatura

Pitti marine style

streetstyle_pitti_uomo_93

Pitti Uomo style

Pitti Uomo streetstyle 93

 

 

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: