Brunello Cucinelli je spreman za zimu 2019

Negde smo na polovini zime 2017/18, a modni brendovi već su počeli da najavljuju kolekcije za sledeću, 2018/19. U ovu grupu brendova ubraja se do sada toliko pominjani Brunello Cucinelli, veoma sofisticirana modna marka iz italijanskog grada Solomeo. Na kraju ovog teksta posvetio sam par rečenica gospodinu Brunelu i njegovom stvaralaštvu, a pre nego što pogledamo fotke iz kolekcije zima 2019 i komentare na kolekciju kratko ću napraviti osvrt na meterološke prilike i načinu kako se vremenski distrubuiraju modne kolekcije.

Sudeći po tome kakava je zima bila do sada, pogotovo ovde kod nas u Beogradu i okolini, postavlja se pitanje da li ponovo investirati u zimski deo gardrobera i šta. Novu godinu smo dočekali sa prijatnih 15 stepeni te smo mogli primiti dozu vitamina D u baštama beogradskih kafeterija, a ujedno popiti sveže pripremljen espreso koji su kafedžije specijalno spremile u vidu novogodišnjeg blenda.

Beograd, 1. Januar 2018 godine – foto Marko Marković, lokacija Koffein

Ovde moram da zastanem i apelujem na sve nas da čuvamo našu planetu/ozonski omotač i racionalno trošimo energiju koja nam je podarena kao i da razmišljamo više u pravcu obnovljivih izvora energije. 

Ja nemam dilemu kada je u pitanju investicija u garderober. Ako bi me neko pitao, hoćeš da uložiš lovu u kripto valute ili u tvoj garderober, zasigurno odgovor je ovo drugo. 🙂 Trenutno u mom ‘pipline’-u se nalaze barem 2-3 rokle, isto toliko tailoring pantalona, braon čizme, zatim vuneni kaput u braon/krem boji koji će biti delo ruku mog bespoke krojača… itd. Ovi što me znaju, kažu, ‘ma lud si, imaš sve’. Hmmmm, očigledno da me dovoljno ne poznaju.

Elem, za sada nam prognoza ne ide na ruku te stoga teški odevni komadi tek na kašičicu dobiju šansu da ugledaju svetlost zimskog dana ali ovaj momenat globalnog zagrevanja i toplog vremena nikako ne obeshrabruje modne brendove u namerama da izbacuju nove kolekcije repetitivnom metodom. Jednostavno, proizvodnja ne može i ne sme da stane. Zamislite šta bi prekid proizvodnje jednog velikog konglomerata poput LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (u vlasništvu drži brendove poput Berluti, Céline, Christian Dior, Emilio Pucci, Fendi, Givenchy, Kenzo, Loro Piana, Louis Vuitton, Marc Jacobs…) sve povuklo dalje sa sobom. Nema plata za n-hiljada radnika i  ujedno gubitak posla, nema plaćanja zakupa poslovnog prostora, zatvaranje radnji na ekskluzivnim lokacijama, porez se ne plaća državi te nema penzija… ukratno, urušavanje jedne privredne grane, a samim tim i ekonomije države. Da li je opravdano ili ne, to ostavimo na tumačenje nekim filozofima, egzistencijalistima, materijalistima… itd.

Dugačak je put od ideje do realizacije, ali to je zadatak samo za najhrabrije, upornije, talentovanije…

Ovde bih želeo samo jednu stvar da pojasnim. Zašto modni brendovi u tekućoj ili krajem zimske sezone promovišu odevne komade za sledeću zimsku kolekciju ili samo što je počela jesen, oni već izbacuju kolekciju za Proleće/Leto? Da bi razumeli ovo, morate pohvatati konce kako funkcioniše biznis u svetu mode, logistiku, maloprodaju, itd.  Da bi jedan trend koji predstavi neki brend širokom auditorijumu mogao da zaživi potrebno mu je neko vreme da se promoviše putem određenih kanala, offline i online. Da bi proizvodnja mogla da napravi kolekciju i ona bude distribuirana u sve zemlje sveta i gradove potrebno je određeno vreme. Da bi se sve to skockalo u radnji po nekim kordinacijskim pravilima, potrebno je vreme… itd. Zaključak je da se svaki aspekt poslovanja mora unapred precizno isplanirati i organizovati  jer vreme za egzekuciju/prodaju kolekcije je veoma kratko. Ovo je samo ukratko obrazloženje kako bi vam približio celokupnu sliku, a detaljno obrazloženje i pojedinosti bi zahtevale mnogo veću analizu što ako mi se ukaže vreme rado ću vam i prezentovati.

BRUNELLO CUCINELLI  – KOLEKCIJA ZIMA 2019

Kako za sada nema foto/video kampanje pogled na kolekciju je isključivo moja lična analiza i izvedeni zaključci. Vratiću se kratko na prethodni post gde sam izveštavao iz Firence i kolekciju Brunello Cucinelli uvrstio u 5 stvari koje su na mene ostavile jak utisak tokom Pitti Uomo manifestacije. Epitet ‘Master of low-key luxury‘ opravdano možemo staviti uz Brunello Cucinelli ime. Možda za nekog ko se prvi put susreće sa ovim brendom i gleda fotke iz modne kampanje sklon bi bio reći, ‘Ovo jeste lepo s’tim da je precenjeno’, ali za nas koji smo imali prilike da dodirnemo, nosimo i pratimo razvojni put tkanine i modnih kreacija, svakako ćemo sa ponosom reći da ovo vredi novca koji se traži. Na stranu moramo staviti činjenicu da jedan džemper vredi koliko 3 prosečne plate u našoj zemlji. Za to nije kriv Brunelo ali neću ulaziti u političko-ekonomske teme.

Kolekcija je inspirisana 70-tim godinama, što je ujedno i generalna muška modna direkcija za sezonu koja je pred nama. Odevni komadi su veoma klasični u vidu različitih modnih stilova poput casual, formal i smart, ali su interpretirani uvek drugačije u odnosu na prethodne sezone, koristeći najkvalitetnije tkanine po kojima je Brunelo širom sveta poznat. Kada pomenemo visoko kvalitetni džemper, asocijacija je Brunello Cucinello džemper od kašmira. Slojevitno oblačenje u formi boja i tkanina koje veoma lepo komuniciraju su takođe trend poslednjih godina u muškoj modi, a slojevitonost nam ujedno nudi i praktičnu stranu tokom zimskog perioda. Upotreba intarzije kod tkanja daje veoma zanimljive dezene trikotaže ali ništa prenaglašene. Neizbežne su falte i manžetne kod “sartorial” pantalona. Krojevi, čini mi se malo uži iako smo u poslednjim godinama kod Brunela mogli videti pantalone koje idu i preko 20cm širine (mislim na nogavicu i konfekcijski broj 42).

Kolekcijom dominiraju kamel, braon, siva i nijanse bele koje se kreću ka krem boji. Teget i bordo veoma lepo upotpunjuju kolekciju i čine je toplijom i življom. Inače, ako se osvrnemo i na prethodne sezone, možemo videti da Brunelo dosta preferira nijanse kamel, braon i sivih boja.

Osnovna paleta boja kolekcije AW 2018/19

Tkanine i tkanja su kao i svake godine najbolje što se može naći na tržištu. Prirodni materijali poput vune, kašmira, najkvalitetnije kozije kože i egipatskog pamuk su osnova u kolekciji, dok upliv tehničkih materijala poput poliestra i najlona je tamo gde to odevni komad sam po sebi i zahteva, npr. sportivo jakna ili prsluk. Somotska tkanina se vratila na velika vrata te možemo videti kreacije casual odela ili poluformalnih pantalona u ovoj tkanini koja je bila sinonim za sedamdesete godine prošlog veka. ‘Prens-de-gal’ tkanina ne samo za Brunela već i za celokupni portfolio visoko-kvalitetnih muških brendova je ‘normalizujuća, forma proizvodnje, ili ona kojoj se teži’. Koristeći runo kao materijal za postave kod kožnih jakni, verujem kako su dizajneri imali na umu da u minimalizuju distancu između prirode, u ovom slučaju runa ovce, i čoveka. Suede (prevrnuta) koža je odavno deo svake Brunello kolekcije. Večernja toaleta je rezervisana za pliš gde mu je i mesto, s’tim da iskreno govoreći prvi put vidim smoking sako u kamel boji i veoma mi se dopada.

BRUNELLO CUCINELLO – UKRATKO O BRENDU

Brunello Cucinelli, filozof, humanista i dizajner. Njegovo ime je i ime brenda, danas širom sveta poznato po veoma kvalitetnim odevnim komadima, a prevashodno kašmiru. Godine 1978. postavljen je kamen temeljac komapanije koja je do danas istrajna u tome da ima drugačiji poslovni model od standardnih kapitalističkih formi u 21. veku. Zasnovana na savremenom tumačenju humanizma, vodi se idejom da profit može biti stvoren bez da se naruši dostojanstvo čokeka. Početni uspeh je došao iz inovacije, bojenje kašmirskog vlakna koje je do tada uglavnom dolazilo na tržište u bazičnim bojama, a danas taj uspeh se ogleda u vrhunskom kvalitetu tkanine, italijanskoj zanatskoj veštini (Made in Italy), kreativnosti i ekslkuzivnoj distribuciji. Za više informacija upućujem vas na zvanični sajt – www.brunellocucinelli.com 

Signore Brunello Cucinello 

Brunelovi citati su i meni veoma bliski:

“Being good to people and to the environment will always pay off in the long run.”

“The great dream of my life has always been to work for the moral and economic dignity of mankind.”

“A company must plan for the next three months, three years and three centuries.”

“To me, the simplest things can have the highest value.”

Verovatno da ću se i dalje u svojim postovima baviti Brunelom, kreacijama i kolekcijama, jer čovek to i zaslužuje. U skorije vreme analiziraću kolekciju Proleće-Leto 2018, te tekst koji budem napisao prijaće vam da čitate u Martu ili Aprilu. U isčekivanju kampanje i fotkica iz Brunellovog kreativnog tima, pogledajte jednu kratku reportažu koju je Mr. Porter napravio o ovom umbrijskom brendu.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: