Vojnički stil i moda

“Potreba uzrokovana nekom situacijom je majka svih invencija.” Možda je neko pre mene izustio ovu kovanicu ili se može pronaći međ knjigama u Oksford biblioteci, a možda je i zapsano u Klajnovom ‘Rečniku jezičkih nedoumica‘, sve u svemu imamo nebrojano primera raznih pronalazaka koji su upravo bili podstaknuti potrebom društva da pronađe određeno rešenje za nastali problem. Uzimajući u obzir temu koju želim da obradim, a pozivajući se na jednog britanskog istoričara možemo reći da je dobar deo muškog garderobera kreiran sa pogledom ka vojnom špaliru te da su ti inovativni odevni komadi nastali kao potreba za novim i boljim, primarno uniformama a zatim i odevnim komadima. Neke od tih uniformi su kasnije smatrani vrhunskom invencijom u vojnoj oblasti i ostali aktuelni do danas u vidu različitih interpretacija prilagođavajući se potrebama savremenog doba i tržišta.

Bed Pit, jedna od omiljenih scena iz filma “Fury (2014)

Sezonu za sezonom kuće visoke mode pronalaze inspiraciju u vojničkim odevnim komadima, a na kreatorima je uvek velika presija da kolekcije bude što atraktivnije i naravno komercijalnije. Razmišljajući o stresu i presiji koji pomenuti kreatori trpe od svojih pretpostvaljenih, ne mogu a da se ne setim istog, a ja bi rekao nemerljivo veći, koji su doživeli kreatori vojničkih odevnih komada tokom ratnih godina od strane svojih generala. Pred njih su se postavljali najviši zadaci u potrazi za idealnim odevnim komadom koji bi doneo prednost na bojnom polju, a ujedno sačuvao život hiljade vojnika. Bilo je sigurno i dosta promašaja poput teških oklopa koji su nosili srednjovekovni konjanici, ali u svakom slučaju iz decenije u deceniju, iz jednog u drugi vojni okršaj Svet bi je bio bogatiji barem za jedan inovativniji vid vojničke uniforme. Sve u svemu, pod moranjem nastali su novi odevni komadi koji su ujedno bili neki vid pronalazaka što nas vraća na početak ovog teksta, “potreba je majka svih izuma”.

KRATAK ČAS IZ ISTORIJE

Istorija vojničkih odevnih komada je duga koliko i prvi vođeni ratovi. Tema je više nego interesantna, a materijala ima pregršt tako da za potrebe ovog teksta napraviću samo kratak osvrt na pojedinosti iz istorijskog perioda između 18. i 20. veka koji je verovatno i najznačajniji u evoluciji muškog garderobera. Verujem da ću se ovoj temi i dalje vraćati tako da ću imati vremena da predstavim detaljno hronologiju vojničkih odevnih komada koji su imali nesporan uticaj na razvoj muškog garderobera.

18. VEK

Vladari ondašnje Rusije i Pruske, Francuske i Engleske, kao najvećih vojnih sila, bili su prosto opsednuti kako će njihovi vojnici izgledati na bojnom polju, pa se može reći da je ratno poprište ujedno bila i neka vrsta modne piste gde su se nadmetali dizajneri Istoka i Zapada. Napoleonova era je sigurno jedna od bitnijih u sveopštoj antologiji vojne uniforme, a iz tog perioda datiraju odevni komadi i aksesoari koji su do danas ostali veoma popularni poput derbi cipela, preteča danšnjih kaputa, kaiševa, epoleta…

Trikolori i Napoleon

19. VEK

Bo Brumel (Beau Brummell), teško ga je zaobići kada pominjemo istoriju muške mode i stila. Veteran engleske konjice pored mnoštva svojih kontroverzi, uspeo je da napravi mini revoluciju u muškom odevanju tako što je svoju vojničku uniformu modifikovao i nakon ratnih vremena nastavio da nosi kao civilnu. 19. vek je ujedno period u kome najveći broj odevnih komada dobija veliku popularnost i danas im prišivamo etiketu legendarni. Ćino pantalone, kardigan, trenč, velington čizme… samo su neki od odevnih komada koji čine “veliki svetski garderober” inspirisan vojničkom uniformom.

Bo Brumel – pretača današnjeg dendija

20. VEK

Blejzer zamenjuje frak i postaje jedan od najpopularnijih odevih komada u muškom garderoberu sve do dan danas. Period posle I i II  Svetskog rata su označili eru ležernijeg tipa oblačenja, poznatijeg kao”casul”. Izdvajam sledece: jednostavne majice “t-shirt” na okrugli izraz koja se u nekim izvorima prvi put pominje tokom američko-španskog rata, a neviđenu popularnost joj donose dve holivudske zvezda Marlon Brando i Džejms Din. “MA-1 flight jacket” ili poznatija kao bomber jakna, prepoznatljiva po kraćem kroju, ranfili na rukavima i donjem delu, kreirana za potrebe američkih pilota radi bolje sigurnosti i udobnosti, a danas kao rado viđen odevni komad pa skoro u svim kolekcijama high-street brendova. Kargo pantalone i M-65 jakna (M-1965 field jacket) potiču iz period Drugog svetskog rat, kao i jedan od mojih omiljenih zimskih odevnih komada, rolka. Ovo je ujedno i vek breton mornarske majice, o kojoj sam detaljno pisao u jednom od prethodnih tekstova, Breton majica, simbol francuskog šika. 

Steve McQueen u filmu The Sand Pebbles iz 1966

21. VEK

Danas, možda više i brže nego ikada svedoci smo rapidnog razvoja i inovativnost vojnih odevnih komada koji je prevashodno uzrokovan ekspanzijom IT industrije i istraživačkog rada u domenu hemijskih nauka. Počevši od 2000. godine do danas, imali smo nebrojano malih ratova širom naše namučene planete, a nažalost isti nisu zaobišli nas.  Svi ovi sukobi su bili poligon za testiranje novih, inovativnih odevih komada koji će sutradan postati sastavni deo oružanih snaga jedne zemlje. Za očekivati je da će filigrantski istančani osečaj modnih dizajnera pronaći adekvatne vojničke odevne komade koje će maksimalno popularizovati i na konto toga zgrnuti ogrnoman novac vlasnicima modnih etiketa i deoničarima.

Iz gore napisanog možemo zaključiti da je lista odevnih komada koji su nastali kao potreba za novim vidom vojničke uniforme pozamašna i zahteva encikolpedijsko izdavaštvo. Koga više interesuje, moja preporuka je knjiga australijskog dizajnera i pisca Timothy Godbold-a (Military style invides fashion) ili da sačeka neku od mojih sledećih objava jer sigurno da ću se i dalje baviti ovom temom. Inače, dok sam pisao ovaj tekst neki dragi ljudi su me obradovali i poklonili knjigu pomenutog pisca, te mi je bila odlična referenca za ovaj tekst. Dragi prijatelji, mnogo vam hvala!

U nastavku dajem kratak osvrt na nekoliko autentično vojnih odevnih komada koji su ostavili možda i ponajveči uticaj u svetu muške mode i dobili epitet “Iconic”.

PEACOAT ili MORNARSKI KAPUT

Originalno, naziv za mornarski kaput “peacoat” potiče od holandske reči “pije” što predstavlja kaput izrađen grube vune. Po nekim mojim istraživanjima YSL (Yves Saint Laurent) je prvi uveo ovaj odeni komad u modni svet i to negde 60-ih godina prošlog veka što je ujedno bila injekcija drugim dizajnerima da ideju o kreiranju odevnih komada pronalaze u vojničkom stilu. Meni je ovaj odevni komad prevashodno drag jer je neodvojivi deo modnog stila mog alter-ego junaka Corto Maltese-a.

Kortov mornarski kaput

DERBY CIPELA

“The blucher dress shoe” ili kako je danas kratko zovemo derbi cipela, predstavlja jednu od komponenti modernog oblačenja/obuvanja koja je ostala mahom nepromenjena još od Napoleonovog perioda. Zahvalnost dugujemo Pruskom generalu Gebhard Leberecht von Blucher koji je uočio da njegovi vojnici imaju ozbiljan problem sa skidanjem čizama te dao zadatak ondašnjim dizajnerima obuće da smisle model cipela koji će olakšati skidanje-obuvanje, što svakako konstrukcija derbi cipele to i omogućava.

Burgundy derby – kreacija italijanskog brenda Velasca Milano

GREAT COAT

U našem prevodu šinjel, odnostno dugački kaput-veliki ogrtač. Autentično, ovaj odevni komad se radio na dva reda, duplo kopčanje i to od težih vunenih tkanina, dizajniran tako da pasuje preko vojničkih uniformi. Tokom istorije ovaj odevni komad je stekao popularnost kao deo vojničke uniforme i statusni simbol evropske više klase. Danas ga viđamo u različitim interpretacijama ali prepoznatljiv kroj, dužina i što je još bitnije utisak koji ostavlja je lako uočljiv poklonicima vanvremenskih odevnih komada.

The Great coat aka šinjel

SAFARI JAKNA

Kodno ime “sahariana”. Njen DNK pronalazimo početkom 1900-te godine, a oblik safari jakne kakvu danas znamo formirana je oko 1930. godine. Prevashodno namenjena za safari avanture, a kasnije pronalazi mesto u različitim sferama društvenih aktivnosti. Popularnost joj donosi filmsko platno i remek delo Džona Forda, Mogambo iz 1953. s Klark Gejblom, Avom Gardner i Grejs Keli. Danas imamo interpretaciju safari jakne i u zimskim kolekcijama s’tim da su izabrani materijali vuna, kašmir, merino…

Prelepa, preleeepaa Safari jakna

DODATAK: Safari jaknu koji nosim na naslovinici ovog članka je model brenda Massimo Dutti iz sezone proleće-leto 2017-18.

CHINOS – ĆINO

U našem narodnu poznate kao sportska pantalone iako nema baš prevelike veze sa sportom, osim možda golfom. Datiraju iz perioda britanske vladavine u Indiji, “Corps of Guides” – britanski režim koji je uz pomoć indijskih oficira nižeg ranga vladao Indijom u periodu 1846–1922. Kako bi kamuflirali svoju belu uniformu i prilagodili je geografskim i klimatskim uslovima, britanci su stvorili novu boju, “khaki ” miksujući prah kafe, karia i duda. Kasnije, khaki  dobija sinonim u vidu pojma “chino”, što predstavlja naziv za materijal koji su amerikanci uvozili iz Kine za potrebu izrade vojničkih pantalona.

Chino pantalone sa jednom faltom i podešivačima sa strane u izvedbi napolitanskog brenda Pommella

PARKA

Pored izuma kao što su insulin, puter od kikirikija, pejsmejkeri… Kanada je modnoj sceni podarila parku. Dugačku jaknu sa kapuljačom obloženom krznom, koja ima izuzetna termička, a neretko i funkcionalna svojstva, odavnina su nosili Inuiti (narod naseljen oko Arktika i na Aljasci), a danas se u raznim krojevima i kompozicijama materijala sreće na skoro svakoj modnoj reviji. Tokom Drugog svetskog rata, zbog pomenutih karakteristika bila je obavezni odevni komad vojnika koji su se borili u teškim zimskim uslovima. 50′ i 60′-tih godina ona postaje simbol Mods pokreta, da bi se ponovo vratila na scenu početkom 90′-tih u vidu zamaha britanske pop kulture. Svojim jednostavnim dizajnom i pametnim inženjeringom, parka je izdržala test vremena i uška u istoriju kao prava ikona stila.

Moorer Verona parka

TRENCH COAT

Još jedan iz kategorije mojih omiljenih odevnih komada koji bi trebao svaki muškarac, pa ne zvao se on Alen Delon da ima u svom garderoberu. Primarno ga vezujemo za vodonepropustivu tkaninu koju su Charles Macintosh i Thomas Hancock (ovaj drugi potonji osnivač britanske industrije gume) izumeli za potrebe kreiranja odeće za lepo obučenog čoveka čiji su dani bili jahanje, pucanje, ribolov, aktivnosti na otvorenom i vojna služba. Svoju veliku primenu i popularnost dobija tokom I i II svetskog rata, a danas je Barberijeva (Burberry) večna muza.

Burberry Westminster trench

TANK

Louis Cartier je 1917. godine kreirao ovaj vanvremenski komad i posvetio ga generalu Pershing-u kao poklon što je predvodio američke ekspedicione trupe tokom Prvog svetskog rata. Zvanično se pojavio na tržištu 1919. dizajniran po uzoru na legendarni Reno tek F17 i okarakterisan kao “prvi elegantni sat za muškarca od akcije”.

Cartierov “iconic” model – Tank

I još mnogo drugih odevnih komada koji bi mogli naći mesto u ovom tekstu ali njih ostavljamo za skorije viđanje po ovoj temi, a do tada dajem vam nekoliko fotki sa Pitti Uomo-a i kratak prikaz kako današnji “muškarci od mode” salutiraju vojničkom stilu. Mirnoooo!

Fotografije: The Rake online, Google inc i naravno Marko Marković photography

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: