Tradicionalni pristup izradi odela – half canvas

Da bi u potpunosti bili bliski sa temom ovog artikla predlažem da pogledate moj prethodni članak koji će vas uvesti u ceo tok priče o konstrukcijama odela. Link u nastavku:

http://gentrebel.com/konstrukcije-sakoa-polutradicionalni-pristup-izradi-fused/

E sada možemo dalje.

Narodski rečeno “koliko para – toliko muzike”, tradicionalni pristup izradi sakoa ili krojačkim anglicizmom govoreći, half-canfas nam daje najviše u svakom pogledu. Kada ovo kažem, ne mislim na “ušminkano” odelo ili na izbor skupljeg (repro)-materijala poput Loro Piana, Zegna, Carlo Barbera, Cerutti… već potenciram na stvarne koristi koje nam half-canvas daje, kao jedan od konstruktivnih načina izrade odela, odnosno sakoa da budem u potpunosti precizan.

Half-canvas je naziv koji ću u daljem tekstu koristiti kao skraćenicu za tehničku konstrukciju sakoa u kojoj se koristi tkano platno ( postoje više različitih opcija izrade ovog platna a sve u zavisnosti od namene i kvaliteta). Za razliku od Fused metode o kojoj sam pisao u prethodnom članku, half-canvas uvodi jednu od najbitnijih promena u konstrukciji, a to je canvas (platno od konjske dlake i drugih prirodnih ili tehničkih vlakana… itd,).

Lapel / rever
Shoulder / rame
Arm hole / orukavlje
Fabric shell / glavni materijal od koga se izrađuje sako
Chest piece / prsno ojačanje od tankog vatelinskog materijala
Canvas / tkano platno od mešavine konjske dlake, vune, lana…
Fused material / flizel ili lepljivo platno

Kao najbitniji faktor unutrašnje konstrukcije sakoa canvas se pozicionira u prednjici, tačnije ovaj tkani materijal se pruža od ramenog dela, preko grudnog koša do međupozicije prvog i drugog dugmeta. Podjednako je važno njegovo prisustvo u predelu revera jer nam takva konstrukcija obezbeđuje stabilizaciju cele prednjice, ne lomi nam se rever tokom nošenja, preklop revera i kopčanje su uvek na istoj poziciji, kroj sakoa uz adekvatno održavanje/peglanje/odlaganje nam se ne menja tokom vremena i još jedna bitna estetska stvar jeste prirodan pregib odnosno prelom revera, kako se to krojačkom terminologijom zapadnog sveta kaže sako ima “beautiful lapel roll”.

Krojenje canvasa i formiranje roll-a

Canvas možemo uporediti sa skeletom jer predstavlja glavni konstruktivni segment oko koga se oblikuje sako. On obezbeđuje da sako pravilno stoji i da glavni materijal ima bolji pad (često ćemo čuti među profesionalcima moje branše da za ovu svrhu koriste termin “drape – drejp”). U krajnjem slučaju, canvas omogućava sakou/odelu da na kraju dostigne ono za šta je i dizajnirano, a to je da naglasi oblik muškog tela i prikrije sve anomalije.

Dobro skrojeno/napravljeno odelo sa canvas konstrukcijom zapravo će se ponašati i izgledati bolje sa godinama nošenja. Biće primetno snažnije i udobnije i bolje će pristajati od odela koja nemaju canvas u svojoj konstrukciji (ciljam na fused konstrukcije).

Kao što možemo videti u canvas konstrukcijama (isto će se odnositi na sledeći članak gde ću obraditi temu “Full canvas” ) sve se vrti oko canvasa ali treba napomenuti i sledeće. Kod half-canvas metode nije u potpunosti isključena upotreba flizelina, odnosno proces termičkog lepljenja glavnog materijala. Određeni delovi poput prednjice, revera, šliceva, džepova.. lepe se tankim flizelinom ( ponavlja se manje/više isti proces kao kod fused konsturkcije ). Ovaj tanak sloj flizelina obezbeđuje dovoljnu strukturu i stabilnost odela, dok canvas kao što je već rečeno i napisano pruža sav kvalitet u osećaju, izgledu i nošenju.

Pozicije na kojima se nalazi canvas, prsno ojačanje, flizelin.. kod half-canvas konstrukcije

Dodatak: Kada su u pitanju konstrukcije sakoa koje se rade bez standardnih naramenica, canvas služi da se oblikuje rameni deo tj. da se koliko-toliko formira oblik ramena. O naramenicama ćemo neki drugi put.

Prednosti half-canvas konstrukcije

  • Trajnije i kvalitetnije u odnosu na sakoe sa lepljenim prednjicama (fused konstrukcija)
  • Uz pravilno održavanje kroj sakoa se tokom vremena ne menja
  • Upotrebom canvas-a obezbeđujemo dugotrajnost našem odevnom predmetu
  • Tokom vremena sako se oblikuje prema našem telu
  • Najpovoljniji odnos cene i kvaliteta

Nedostaci half-canvas konstrukcije

  • Upotrebom lepljivog platna, glavni materijal će biti manje fleksibilan za nošenje u poređenju sa sakoom čija je konstrukcija urađena od punog platna (full-canvas)
  • Čak i uz najkvalitetnija lepljiva platna koja se mogu naći na tržištu, uvek postoji rizik da nakon godina nošenja ili hemijskog čišćenja lepljivo platno popusti i stvore se “balončići” od materijala
  • Nije u potpunosti izuzeto iz konstrukcije lepljivo platno što između ostalog sako čini manje prozračnim
  • Skuplji proces izrade u odnosu na fused konstrukciju

Evo nekoliko primera odela/sakoa izrađenih u half-canvas konstrukciji.

Jedna od poslednjih kolekcija Massimo Dutti “Personal tailoring” gde je prcesu izrade sakoa primenjena konstrukcija half-canvas

Lardini – kampanja Made-to-measure

SuitSupply

SuitSupply

Corneliani

Za kraj izneo bi jedno veoma bitno zapažnje. Half-canvas konstrukcije nam kao što sam već pomenuo daju najviše u odnosu na uloženi novac te su komercijalni brendovi poput Corneliani, Canali, SuitSupply… kao standard za svoje klasične kolekcije u kojima nude odela, sakoe, kapute… uveli half-canvas kao podrazumevanu primarnu opciju. Do skora to su bile fused konstrukcije, prevashodno zbog cenovne klase izrade i skupih proizvodnih mašina koje su neophodne za half-canvas proizvodnju. Kako je tržište postalo zahtevnije i konkurencija mnogo veća, ozbiljni brendovi su morali da se opredele za kvalitet i da half-canvas konstrukcija postane novi standard za konfekciju (Ready to wear).

P.S.

Sledeći članak otkriće vam jedan trik kako da prepoznate da li je odelo urađeno u canvas konstrukciji i na taj način postanete u potpunosti nezavisni u vašem izboru.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: