sartorial svet naočara: THe bespoke dudes eyewear

Ako za bilo koga od svojih prijatelja i poznanika mogu reći da je izuzetan profesionalc i 120% posvećen svom poslu, a takvih ima Bogu hvala, onda je to Fabio Attanasio bloger i suosnivač brenda muških naočara The Bespoke Dudes eyewears (realno dosta modela mogu biti i uniseks, a u poslednjoj kolekciji su predstavljeni i prvi ženski modeli). Fabio je neko ko definitivno prepoznaje kvalitet i zna da ga ceni jer je proveo godine istraživajući rad najboljih krojača i artizana Italije, Francuske, Engleske… Njegovo akumulirano znanje i iskustvo su prepoznati od strane javnosti i danas Fabio Attanasio jeste glas krojačkog i stvaralačkog autoriteta.

Fabio Attanasio (desno) i Andrea Viganò su partneri i osnivači TBD eyewear brenda

Fabio Attanasio uz Sajmon Kromptona je osoba koja je možda ponajviše uticla na razvoj i pravac mog bloga. Mogu slobodno i bez stida reći da sam od njih na nekin način “krao” ideje za svoje objave, storije, članke… naravno u onoj meri da to ne bude plagijat niti copy-paste i hvala im veliko na tome. O Sajmon Kromptonu ćemo nekom drugom prilikom, a Fabio nam je bitam upravo zbog gore pomenutih naočara te pređimo na temu.

The Bespoke Dudes eyewears brend (u daljem tekstu TBD naočari) nastao je 2015. godine kao sinergija Fabija Atanasija, preduzetnika, zaljubljenika u sartorial svet i osnivača TheBespokeDudes.com, vodećeg italijanskog bloga o sartorial svetu i umetničkom zanatstvu i Andree Vigana, preduzetnika koji gaji izrazitu strast prema “Made in Italy” filozofiji i stručnjaka za digitalni marketing. Njihova priča o nezaobilaznom muškom aksesoaru temelji se na ekspertizi talentovanih italijanskih zanatlija, koji se suprotstavljaju sveprisutnom carstvu ogromnih multinacionalnih grupa. Po rečima Fabija, cilj brenda je da garantuje kontinuitet italijanskog zanatstva i zaštitu nasleđa, kao i da ponudi svetskom tržištu naočare stvorene na osnovi vrhunskog kvaliteta i jedinstvene kreativnosti koja svoje utemeljenje ima u sartorial načinu života. Fabio; “Njih nose osobe koje žele da se svojim prepoznatljivim stilom distanciraju u odnosu na masu i u potpunosti poseduju svest o naočarima koje nose”.

SARTORIAL – ovaj termin se dosta često koristi poslednjih nekoliko godina i uglavnom ga primenjujemo kada želimo da definišemo neki pojam, da li je to odevni komad, način života/odevanja ili pak pristup izradi odevnog predmeta/aksesoara, a koji ima veze sa krojačkim veštinama

Iz kolekcije Bio-acetat

Iako nije baš svojstveno da se kaže za manufakturu naočara da ima svoj prepoznatljiv stil, što je uobičajeni slučaj sa krojačkim ateljeima, za TBD naočari možemo reći da im se estetika snažno oslanja na klasične stilove iz sredine 20. veka, kako u acetatnim tako i u metalik linijama. Izbor acetatnih okvira je poveren jednoj od najboljih kompanija na svetu za izradu istih, Mazzucchelli Varese. Acetatni okviri su veoma lakih konstrukcija što onom ko nosi TBD naočare, stvara ugodan i neopterećujući osećaj. U prilog ručnoj izradi acetatnih okvira ide i činjenica da se šarke koje spajaju glavni okvir sa bočnim ramovima i dalje obrađuju ručno jer po rečima Fabija, za ovako nešto ne postoji mašina. Još jedan zanimljiv detalj kod TBD naočara je taj što na šarkama imaju 4 šrafa umesto uobičajena dva, koja se inače ručno zavijaju.

TBD naočari su ručno rađene u Italiji od strane vrhunskih majstora svog zanata

Ono što je veoma lepo povezano kod Fabija i priče oko TBD naočara jeste što postoji jasna veza i konotacija sa njegovim sartorial blogom, TheBespokeDudes.com te vam drage volje preporučujem kao referentni izvor analize krojačkih veština italijanskih, engleskih, španskih i drugih majstora-krojača. Shodno ovom, nazivi kolekcija TBD naočara dolaze upravo iz sartorial sveta. U nastavku dajem kratak osvrt na popularne modele, a za kompletnu ponudu pogledajte zvanični sajt TBD naočara:

Cran – čista i uniseks kolekcija, dostupna u sunčanim i modelima za vid

Pleats – retro clip model koji je doživeo transformaciju u sunčani model iz autentično modela za vid

Canvas – reinterpretirana verzija Cran modela, upečatljiviji stil zahvaljujući više poliranom acetatu

Lapel – ističe se izrazenom linijom, “krojem”

Donegal – sa kvadratnom linijom poput istoimenog tvida (materijala tkanine)

Shetland – širok i tanak

Vicuña – tanka, sa 24-oro karatnom pozlatom

Ulster – iz kolekcije modela urađenih od plemenitih metala (rodijum), bez umetak

Crossbreed – rezultat mešavine dragocenih materijala u acetatu i metalu

Mohair – jedinstven šestokrugli oblik, lagan i prefinjen

Flare – revolucionarne naočare sa vintage šarmom, evergrin

Twill – ističe se kvadratnim i skladnim oblicima

Šta predstavljaju termni, “cran”, “pleats”, “twill”, “donegal”… neka za sada ostane sa moje strane ne pojašnjeno jer o krojačkoj terminologiji pripremam jedan poseban članak. Svakako, tu je Google, za prvu pomoć.

Valja još napomenuti da se TBD naočari prave u gradu Cadore i 100% su Made in Italy, kao i da je TBD brend pokazao svoju “zelenu dušu” sa novom Earth-Bio kolekcijom. Ko kaže da se ne može biti u isti mah društveno odgovoran i stilizovan.

Za kraj, nekoliko fotografija koje možda ponajviše dočaravaju stil i satorial duh brenda, kao i moja malenkost pride.

Marco Tadei

Vicunia

Clip-on

Model Cran u burgundi varijanti

Lapel amber tortoise

Cran transparent

Crossbreed

Vicunja 24k model

TBD stav kao takav

Elegantno, prefinjeno, sa stilom

FOTO: Marko Marković
TBD Eyewear zvaničan sajt i Instagram

The Bespoke Dudes naočari nisu dostupne u našoj zemlji kroz maloprodajne objekte, barem za sada, ali ih je moguće regularno kupiti putem online prodavnice.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: