Direktno iz Firence, Pitti Uomo 93 – II poluvreme

Mikrofon spreman, ton ide, 3.2.1… idemo, direktno iz Firence, II poluvreme.

Prvih 45 minuta je prošlo u laganom odmeravanju snaga mondista pristiglih iz celog sveta, s’tim da treba izdvojiti dominaciju pojedinih igrača iz dalekoistočnih zemalja, poput Južne Koreje, Japana, Singapura… Ukoliko bi se neko i zapitao ‘otkud sad pa to?’, verujte mi da u tim zemljama postoji veliki broj poštovalaca firentinske nedelje mode, kao i to da je dalekoistočni svet i te kako pod velikim uticajem napolitanskog kroja i italijanske klasične mode. Kome je interesantno, može pogledati sledeće portale i Instagram profile, koji nesumljivo govore o krojačkoj estetici, mondenskom stilu i zaljubljenost u klasične modne interpretacije.

THE ARMOURY  –  BN TAILOR –  UNITED ARROWS

Yasuto Kamoshita   /  Tomoyoshi Takada  /  Shuhei Nishiguchi  /  Chad Park

Pitti Uomo Korea

Mojoj konstataciju u prilog ide i ova fotografija

Vratimo se sada na temu ovog izveštaja i hajde da vidimo šta se dešavalo tokom četvorodnevne revije eklekticizma, sprezzature, novih ideja i kreativnog haosa. Idemo sa kratkim izveštajima.

46′ – Nova kolekcija za jesen-zimu 2018/19 i kolaboracija između hrvatskog dizajnera Damir Doma i ‘talijanskog sportskog brenda Lotto.

49′ – International Woolmark Company (neki oblik agencije/kompanije koja je regulator za kvalitet australijske merino vune) dodelila je izabranim dizajnerima nagradu od 200.000$ za podsticaj daljeg poslovanja.

56′ – CONCEPT KOREA, kreativna agencija iz Severne, opsss, Južne Koreje kroz dve modne revije predstavila je veoma perspektivne modne brendove.

61′ – Lanificio Luigi Ricceri (fabrika iz nadaleko poznatog toskanskog gradića Prato, proizvodi tkanine), u čuvenoj firentinskoj galeriji Akademija napravila je jednu zanimljivu video instalaciju, “Fabirc is art’, spoj tehnologije izrade tkanine, renesansne umetnosti i digitalnih tehnologija.

67′ – Replay, svima nama dobro poznati brend iz Treviza, imao je reviju zatvorenog tipa i predstavio novitete ali samo odabranoj publici (bajeri, blogeri i poznate ličnosti iz sveta šou-biznisa).

77′ – Dylan Jones, urednik britanskog GQ magazina je imao zanimljiv panel razgovor na temu budućnosti maloprodaje i digitalne ere.

81′ – Dva japanska modna gurua i ujedno prijatelja, Takahiro Miyashita, TheSoloist i Jun Takahashi, Undercover predstavila su svoje kolekcije i po rečima organizatora ovo je bio izuzetan momenat za Pitti Immagine organizaciju.

85′ – Magliano, dobitnik prošlogodišnje nagred ‘Pitti Who is next ‘(Pitti Immagine fondacija dodeljuje ovu nagradu najtalentovanijem dizajneru) predstavio je kolekciju ‘Guardaroba per Uomo Innamorato‘, koja je lična interpretacija esencijalnih odevnih komada u garderoberu današnjeg muškarca.

90’+ Ako se setite brojki koje sam pomenuo u prvom delu izveštaja iz Firence, e sve to je nadmašeno i to u ne malom procentu (preko 40.000 posetilaca i 25.000 bajera!)

‘Crowded’

Od poznatih modnih blogera i online modnih ikona Pitti Uomo su ‘overili’ Alessandro Squarzi, Fabio Attanasio, Lino Ieluzzi, Gianni Fontana, Fabrizio Oriani, Danilo Carnevale… i mnogi drugi. Njima su se verovatno najviše obradovali fotografi i armja ‘nas’ koji ih svakodnevno pratimo putem Instagrama i drugih online kanala. Ako želite da se upoznate detaljnije sa stilom gore pomenutih, linkovao sam njihova imena sa Instagram stranicama. Nema na čemu.

Fabio Attanasio Carnevale GWD

Fabio Attanasio   /   Fabrizio Oriani   /   Danilo Carnevale

PITTI UOMO TREND

Kao i prethodnih godina, strašno je teško izabrati jedan trend u moru eklektičnih, ali postoje neke forme i modeli koji se uvek malo više istaknu. Braon boja, od karamel do čokoladnih tonova, ove sezone dominira kako u ‘casual’ stilu tako i ‘tailoring’ formi. Asimetrični krojevi su izuzetno izraženi kod različitih oblika kaputa, a primetna je upotreba intarzije kod tkanja

Intarzija je proces u kome se na mašini za tkanje u istom koraku okreću igle i menja tip tkanja, a često i boja konca/niti te se postiže zanimljiv prelazni efekat i kontrastna boja.

Nositi rolku, trend koji je svoj pik imao tokom sedamdesetih ponovo je oživeo ove godine u FirencI, možda i više nego ranijih. Kada posmatramo ovaj trend možemo povući preciznu paralelu između onog što smo videli na Pitti Uomo i beogradske mode, jer hodajući gradskim ulicama teško da možemo napraviti više od 50-ak koraka, a da ne vidimo nekog muškarca u rolki.

Upliv vojničkog stila u modnu industriju je tokom istorije napravio mini revoluciju. Pitti Uomo je deo ovog poligona i na njemu smo ove godine mogli videti vojničke somotske jakne i kamuflažne bomberice sa cvetnim vezom ili simpatičnim zakrpama, ‘cino’ pantalone sa faltama, military-green boju, parke i ostale modne komade za koje su dizajneri pronašli inspiraciju u vojnom odevnom stilu.

Nasuprot sedamdesetim imamo devedesete koje su kroz Grunge stil i ‘Malboro’ muškaraca pokušali da budu na neki način kontra sila i Pitti Uomo-u daju notu više liberalnog a manje konzervativnog.

Grunge – modni pravac nastao početkom 90-tih godina kao suprotnost svemu što se dešavalo u prethodne dve decenije. Imao je veliku popularnost kod mlađih osoba, slobodnijih životnih stavova. Težilo se različitosti i nezavisnosti. Dobro ukrojena garderoba više nije bila u modi. Nosili su se opušteni i široki komadi. Printovi sa jakom društvenom porukom su bili dominantni. Karirane tkanine (plaid), braon, indigo, denim i mešavina pomenitih je činilo ovu novu modnu eru izuzetno buntovnom.

Što upečatljive cipele/čizme to bolje. Monk-strap u dva tona/boje, modeli koji su izrazito zumbani, mokasine u raznim interpretacijama, a koje pojedini i dalje nose bez čarapa i to na prijatnih firentinskih 5 stepeni, robustni modeli cipela i čizama sa ‘commando’ đonovima, “hiking’ čizme koji će biti ove a i sledeće godine sigurno veoma upečatljiv trend.

Usled utrčavanja jednog golišavog navijača na teren sa natpisom, STOP WAR!, sudija je morao na kratko da prekine utakmicu. Iskoristiću ovaj prekid da vam pokažem šta su objektivi fotografa GQ magazina, Vogue Uomo i Beams Japan zabeležili na firentinskim ulicama.

Pitti Uomo Firenza 93

Pored gore pomenutog, na Pitti Uomo 93. su se mogle videti i sledeće kreativne instalacije belosvetskih mondista. ↓

LIČNI STAV – MOJIH PET

1. Brunello Cucinelli je dokazao da je ‘master of low-key luxury‘. Jesen/zima su definitivno njegove sezone. Fantastični komadi inspirisani bojama i trendom sedamdesetih, modeli od somot tkanine u različitim krojačkim izvedbama, širokim krem pantalonama završenim faltama i manžetnom i veoma upečatljivim dvorednim odelom u ‘midnight-plavom’ somotu.

Low-key luxury je pravac u kome se brend definiše minimalističkim logoom, jedinstvenim luksuznim kvalitetom i brend kome se veruje. Može biti pozicioniran kao brend-niša ili kao skriveno pozicionirano u kolekciji koju brend uobičajeno nudi svojim kupcima. O njemu se priča od usta do usta, ‘word-of-mouth’.

2. ‘Hiking boots’, trend koji se ponavlja već nekoliko sezona. Rekao bih ne samo trend već i veoma praktična upotreba pogotovo u hladnim kišnim i snežnim danima. Kod Bally-a smo mogli videti klasičnije modele dok su se Zegna i Woolrich priklonili “athleisure” trendu i dali nam više sportskih kreacija.

Hiking boots – tip čizme koja je imala prevashodno namenu za planinarenje ali je tokom decenija dobila svoju primenu i u gradskoj šetnji pogotovo u hladnim i snežnim danima.

3. Brooks Brothers, sjajnih 200 godina iza ovog američkog brenda koji nam je podario ‘iconic’ odevne komade poput košulje sa button-down kragnicom i non-iron košulje.

4. Stefano Gaudioso Tramonte, novi kreativni direktor Corneliani-a je u potpunosti uneo osveženje u pomalo usnuli krojački tim ovog brenda iz Mantove. Iskoristio je mesto i vreme za svoju i promociju brenda na veoma kvalitetan način.

5. Somot, možda kao nikada do sada ova tkanina doživljava svoju renesansu i to gde nego u renesansnoj Firenci. Videli smo ga na svakom koraku i čošku tokom prethodna 4 dana. Evo par fotografija da potkrepi moju konstataciju.

somot pitti uomo 93

Somot na delu / prvi sa leva, više puta pomenuti Brunello Cucinelli 

Sudija je odsvirao kraj. Utakmica u Firenci je zavšena rezultatom 2:2. Mislim da publika može biti zadovoljna viđenim. Bilo je prečki, stativa, fantastičnih pogodaka, ali i neverovatnih promašaja. Ispred novih nada je vreme da pokažu svoju kreativnost i marljivost, dok iskusni igrači su odigrali na sigurnu kartu i pokazali skautima da na njih i dalje mogu računati. Sve u svemu, solidna do veoma dobra predstava učesnika Pitti Uomo 93., uz lični osvrt da se ovakav ishod mogao i očekivati na osnovu prethodnih susreta.

Srdačan pozdrav do Juna 2018 godine, kada se ponovo vidimo u Firenci na 94-om Pitti Uomo sajmu mode.

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: