Sprezzatura, moj prijatelju!

Za balansiranu ekstravaganciju, nonšalantnu eleganciju ili bezrazložno modiranje i poziranje, u Italiji postoji termin Sprezzatura, a kako kod nas nema adekvatnog prevoda ovog termina, uzeću za slobodno sebi ulogu prevodioca pa ću pomenuti pojam da tumačim kao elegantna balansirana nonšalancija sa primesom blage ekstravagancije.

Sprezzatura je životni stil i ona se upražnjava svakodnevno. O njoj se priča i piše, ona se izučava i analizira. Ona je puna detalja, lepih manira, kreativnosti, slobode, avangarde, postaje predmet interesovanja velikih modnih brendova. Nije prenaglašeno ako kažemo da je ovaj životni stil u Zapadnom svetu, pogotovo Italiji, postao kult koji iz dana u dan ima sve veći broj sledbenika. Biću toliko slobodan pa ću izjaviti da sam i ja deo Sprezzatura kulta i da svakodnevno živim ovaj stil. Oni koji me lično poznaju mogu to da i potvrde.

Sprezzatura, Goranov stilMoje lično viđenje Sprezzatura-e
Fotografija: Marko Marković Photography

Termin Sprezzatura datira iz 16. veka zahvaljujući sinjore Baldasaru Kastiljoneu (Baldassare Castiglione), u ondašnje vreme savetniku vatikanskih poglavara i autoru knjige “The Book of the Courtie” koja je postala mali priručnik za elegantnog muškarca. Kastiljone objašnjava Sprezzatura-u kao termin koji predstavlja “umetnost koja prikriva umetnost”. U prilog kvaliteta pomenute knjige, ide činjenica da su ideje i eksplikacije na temu Sprezzature postale bezvremenske, pošto se i danas neretko citiraju i uzimaju kao osnova za tumačenja modnih stilova i pojmova vezanih za eleganciju, kao i uopšte životni stil nonšalantnog, kreativnog i stilizovanog muškarca.

 “Nije vam potreban poseban razlog da bi svakodnevno dobro izgledali ili bili superiorni u vašem modnom i životnom stilu.”

O Sprezzatura stilu razmišljamo kao o stilu muškarca u kome postoji utisak da je uložen izvestan napor da bi se postigao efekat savršenog nesavršenstva, nonšalancije i umetničkog disbalansa.

Koliko je bitan spoljašnji efekat koji odaje osoba koja živi Sprezzatura stil, isto tako ne manje bitno je konstatno upražnjavanje pozitivnih duhovnih i karakternih veština u cilju postizanja koherentnosti spoljašnjeg i unutrašnjeg.

Kako Sprezzatura stil izgleda kroz objektiv foto-aparata:

7d0f6da034d6dfe9fd1c1e0ad0da7736Ležerno i nonšalantno

gq2011pitti100Za Sprezzatura stil godine nisu bitne

Pitti Uomo 2015

Svako nosi svoj Sprezzzatura stil

Mesto na kome se mogu viditeti muškarci koji upražnjavaju ovaj stil je svakako jedinstvena izložba muške mode i aksesoara u Firenci, poznatija kao Pitti Uomo, koja se održava dva puta godišnje, Januar i Jun. Više informacija možete saznati na www.pitiimagine.com , a u jednom od narednih članaka biće prilike da saznate više o ovom događaju, jer svakako da zauzima veliku pažnju u svetskim krugovima modista, brednova i medija, kao i to da je ovaj događaj i sve što se dešava oko njega je imalo i dalje ima veliki uticaj na oblikovanje mog modnog i životnog stila.

tumblr_nqvu74Sbm11s8ccbco1_1280The wall of fame – Sprezzatura, sa jednog od Pitti Uomo sajma

Spominjući termin Sprezzatura nemoguće je zaobići jedno ime. Đani Anjeli. Za Anjelija možemo reći da je avatar ovog modnog i životnog stila. Sinjore Anjeli je bio prepoznat od mnogih kao muškarac i džentlmen koji se izdvajao po nonšalantnom, jedinstvenom i elegantnom stilu života i oblačenja.

Agnelli-in-box-check-flannel-by-Vitale-Barberis-Canonico-with-wrist-watch-on-top-of-shirt-cuff-and-tie-without-dimpleSigrnore Đani Anjeli je imao za običaj da nosi sat preko rukava/manžetne košulje

Danas imamo mnogo više muškaraca koji sa pravom mogu da ponesu epitet “Sprezzatura uomo”. Navodim samo neke od njih: Andrea Lupareli, Lino Iellzi, Fabio Attanasio, Mr. Mararo, Daniel Zaccone, Marco Baldasari, Luca Rubinacci, Lapo Elkann… O pomenutima i nekim drugima, biće reči u jednom od sledećih članaka, jer za svakog od njih zaslužuje da se napiše nekoliko reči i da se prikaže njihov stil.

tumblr_m19a5409Yh1r06ziyo1_1280Andrea Luparelli

Street_2767-Mr.-Raro-@mararomrraro

Mr.Mararo 

EW-AP201_Itailo_P_20130716073552Luca Rubinacci

_MG_5062_940pixelsFabio Attanasio

Hajde sada da vidimo vaš Sprezzatura stil!

Fotografije: Pitti Uomo Gallery / Giani Agneli archive / Marko Marković Photography / Google Images

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: