Sesil Biton, fotograf i dizajner inspirisao Massimo Dutti

Pre svegа želim napomenuti da ću u ovom tekstu pokušati da zadržim nepristrasan stav koliko je to moguće i voditi se objektivnom analizom i činjenicama. Razlog zašto se želim odmah na početku ograditi jeste manje ili više poznat onima koji me prate već izvesno vreme putem Gent Rebel bloga i Instagram profila, a leži u činjenici da nešto više od dve godine radim za brend Massimo Dutti i da je Massimo neko za koga sam već duži vremenski period vezan (prvo kao kupac a kasnije i poslovnim angažmanom). Pre nego što nešto kažem o novoj Massimo Dutti klasičnoj kolekciji koja je inspirisana svetskim poznatim fotografom, modnim dizajnerom, rediteljem… čovekom sa dosta lepih talenata, Cecil Beaton (Sesil Biton), želim da za one manje upućene napišem par reči o Massimo Dutti brendu.

Massimo Dutti je španski brend nastao 1985. godine, a 1991. napravljena je akvizicija od strane Inditex-a, trenutno najveće svetske kompanije i lanca maloprodaje kada posmatramo segment mode. Danas, Massimo Dutti ima 772 radnje u preko 77 zemalja. Ime Massimo Dutti je fiktivno i nema nikakvu konotaciju sa nekim dizajnerom ili nekom osobom. U početku brend je imao samo mušku liniju, a od 1991. godine aktivna je ženska linija definisana kao modni pravac od veoma urbanih, preko casual do elegantnih modnih linija. Počevši od 2003. godine brend je ponudio tržištu novu liniju za dečake i devojčice (Massimo Dutti Boys & Girls), a 2004. godine nastaje Personal Tailoring posebna linija u okviru muške kolekcije posvećena izradi odela i drugih odevnih predmeta po meri. Massimo Dutti je posvećen CSR (Corporate Social Responsibility) aktivnostima kako po pitanju očuvanja životne sredine, brige o svojim zaposlenima, tako i racionalnom korišćenju svih resursa/sirovina flore i faune (biljnog i životinjskog sveta).

Kao uvod u priču o novoj Massimo Dutti kolekciji voleo bih samo na kratko da se osvrnem na momenat nastajanja modnih kolekcija. Naime, kao i sve u životu kada žellite da stvorite mora da postoji inspiracija. Inspiracije mogu biti nebrojane i dolaze iz svih aspekata društvene svere ili duhovnog nadahnuća. Ta inspiracija podstiče ideju da se kreira kolekcija koja ima određene forme, boje, materijale, namenu… Neko moje dosadašenje iskustvo govori da su kreativni direktori ti koji donose najveći deo kreativne ideje, uz dužno poštovanje prema svim ostalima učesnicima okruglog stola (aludiram na dizajnere, bajere, menadžment…).

Kreativni tim Massimo Dutti-a kao inspiraciju za ovogodišnje kolekcije proleće-jesen 2018, mislim na sve kolekcije koje će biti dostupne u radnjama od Tokija do Njujorka, pronašao je u delu i životu poznatih modnih fotografa. Lista fotografa je podugačka i na njoj se nalaze sve same vedete ove umetnosti poput Cecil Beaton, Andy Warhol,Helmut Newton, Richard Avedon, Steven Meisel…

Danas, za moju priču važan je gospodin iz naslova ovog teksta, Cecil Beaton (Sisil Biton), čije ime nosi klasična muška kolekcija brenda Massimo Dutti. Kada kažem klasična mislim isključivo na formalne odevne komade poput odela, košulja, kravata, pantalona, kaputa, mantila, klasičnih oxford/derby cipela…

Sesil Biton bio je engleski fotograf, ilustrator, dizajner enterijera, kostimograf i scenograf. U karijeri dugoj preko 60 godina Biton je postao internacionalno slavan po svojim glamuroznim i stilizovanim fotografijama poznatih i po dizajnu filmskih i pozorišnih kostima. Za svoj rad na kostimima dobio je dva oskara, i to za filmove Žiži (Gigi – 1958) i Moja lepa gospođice ( My Fair Lady – 1964). Bitonov objektiv zabeležio je portrete velikog broja najznamenitijih filmskih zvezda, muzičara i intelektualaca njegovog vremena. Neki od najpoznatijih koji su stali ispred njegove kamere su: Gari Kuper, Marlen Ditrih, Greta Garbo, Salvador Dali, Pablo Pikaso, Vinston Čerčil, Marlon Brando, Jul Briner… i mnogi drugi.  

Sesil Biton i njegove muze Odri i Merlin

POGLED KA WALL STREET-u

Massimo Dutti formalna kolekcija ili kako se u modnoj terminologiji još naziva, ‘Suits’ (nemojte je mešati sa popularnom HBO serijom), je kreirana sa pogledom na zlatne godine Wall Street-a, Njujorka i ’80-te godine prošlog veka, kada je svako ko bi i pomislio da investira neki novac, već bio viđen kao pobednik (bull market ili optimistični pogled na tržište). Tih godina Wall Street je izgledao kao haotična modna pista kojojm su hodali mladi japiji i iskusni portfolio menadžeri u odevnim komadima renomiranih svetskih brendova. Izvršni direktori, a ponekad i neko od pomenutih portfolio menadžera ili japija kada bi napravili dobar dil i zaradili bonus koji se merio sa 4 nule, dali bi sebi oduška i sašili odelo u krojačkom atelju Leonard Logsdail-a. Ako se nekom od vas nađe viška vremena, neka ‘baci pogled’ na kratak intervju sa jednim od najvećih njujorških bespoke krojača, masterom Leonardom Logsdejlom.

Wall Street / Master delo Olivera Stona, gde su glavni protagonisti dva velikana Holivuda, Michael Douglas i Charlie Sheen

Simptomatičan je momenat kada krenem da pišem o nekoj temi, u isti mah se rodi neka nova ideja koja mi odvuče pažnju pa bi i o njoj nešto da napišem 🙂 . Evo, u ovom slučaju to je Wall Street. Ali ovde se zaustavljam i vraćam svu pažnju na Massimo Dutti kolekciju.

MASSIMO DUTTI PROLEĆE-LETO 2018

Kolekcija u sezoni proleće-leto 2018 ima dve linije. Osnovna linija, obuhvata ponudu odela u okviru standardne kolekcije i Limitirana linija, urađena u saradnji sa podbrendom Personal Tailoring. Za one manje upućene sledi pojašnjenje etikete Personal Tailoring koja se može jasno razlikovati u odnosu na standardne Massimo Dutti crno-zlate (u prevodu, Personal Tailoring ima drugačiji dizajn etikete, srebrno-crnu).

Personal Tailoring corner

Personal Tailoring  – U okviru brenda Massimo Dutti i muške kolekcije, 2004. godine nastaje posebna linija pod imenom “Personal Tailoring” posvećena izradi odela i drugih odevnih predmeta po meri. Odevni predmeti su izrađeni od ekskluzivnih materijala, izvrsnih krojeva i sa maksimalnom posvećenošću ka detaljima. Veliki i poznati proizvođači tkanina, poput Scabal, Ashton i Vitale Barberis Canonico, rade ruku-pod-ruku sa Massimo Dutti dizajnerima kako bi stvorili novu eru krojačke ponude. Za sada, u Srbiji nije dostupna usluga šivanja odevnih komada po meri.

Limited by Personal Tailoring

Kao posebnu stavku, a deo ponude, Massimo Dutti je svojim poštovaocima i klijentima ponudio dva smokinga koji mogu biti idealan odevni komad za posebne prilike, black/white-tie događaje… Smokinzi su dostupnu u dve krojačke izvedbe, teget model sa špic reverima i drugi crni sa šal kragnom. Na vama je da izaberete koji više pristaje vašem obliku tela i modnim zahtevima koji su postavljeni pred vas.

Tuxedo, Smoking, James Bond odelo… kako vam drago što bi rekao Vilijam Šekspir

TEHNIČKI POGLED NA KOLEKCIJU

Sa tehničkog stanovišta, a tu prevashodno razmatram aspekt konstrukcije, kolekcija odela je podeljena u dva segmenta, Fused i Half-canvas. Odela iz osnovne ponude/linije spadaju u grupu Fused ili u prevodu modeli gde je kod prednjice/grudnog koša, revera, kragne… termičkim putem međupostava spojena sa tkaninom. Ovakav tip konstrukcije je brži i lakši za proizvodnju, manje propušta vazduha, manje dugotrajan, cenovno povoljniji… Drugi tip konstrukcije, Half-canvas, možemo videti u Limited liniji (Personal Tailoring). U ovom tipu konstrukcije kod prednjice/grudnog koša i revera međupostava i tkanina su spojene putem konca, na mašini koja oponaša ručni rad. Na ovaj način imamo model koji čvrsto drži liniju prednjice, veoma je prozračan, predstavlja dugoročnu investiciju…

Kako kupac da prepozna razliku između ova dva modela? Pitati Massimo Dutti prodavca da vam prezentuje modele, videti cenovnu razliku, imati dovoljno tehničkog znanja da se može uočiti razliku između Fused i Half-canvas…

Pored ove dve pomenute konstrukcije, postoji i treća kategorija konstrukcije, Full-canvas, koji je sinonim za najkvalitetniji tip krojačke izvedbe. Ovaj vid izrade je dosta zahtevan i skup ali pravi poštovaoci krojačke umetnosti to znaju da cene i često se odluče za ovakav tip izrade. Massimo Dutti trenutno u ponudi nema odela koja su Full canvas.

Ispod se nalazi fotografija gde se jasno mogu videti razlike između pomenutih konstrukcija, a jedan od narednih tekstova posvetiću detaljnoj analizi i konstrukciji muških blejzera.

Tri tipa konstrukcije sakoa

Za razliku od prethodnih godina kada smo u Massimu mogli videti veću ponudu sivih boje, sezona koja je pred nama donosi dominaciju plavih nijansi, počevši od sky blue, do zatvorene teget u vidu pomenutog smokinga.

Ovogodišnja paleta boja, nedostaju crna, teget i siva koje su svake godine prisutne u MD kolekciji odela

Dezeni poput prens-de-gal, pepita, plain… su vanvremenski, što se dalo i očekivati jer klasični odevni komadi zahtevaju i klasične, tako-reći uvek popularne dezene tkanina.

Krojevi odela se vode kao Slim i Regular, s’tim da je veoma mala razlika i moja preporuka je probati više modela kako bi se našao odgovarajući kroj s’pram vašeg oblika tela. Jedna od klučnih promena se desila prošle godine. Naime, Massimo je promenio konstrukciju ramena i slojevitost materijala koji se nalaze u kugli ramena. Do tada nazamenjivoj  robusnoj naramenici našla se zamena u vidu plastrona, veoma tankog sloja materijala koji se pruža od prednjice gurdi do preko ramena. Na ovaj način smo dobili formu sakoa koji je mnogo bliži obliku tela i daje komfornost u pokretima. Ovde dodajem kako je ovakav tip konstrukcije takođe pogodan za izradu ležernijih sakoa, vikend i sportskih, kao i da odgovara osobama koji imaju malo jaču konstituciju u ramenom predelu (ovalna i malo oborenija ramena).

Kolekcija SS2018

Moram napomenuti da nisu svi modeli rasterećeni u ramenom delu i da je i dalje moguće naći modele koji imaju jasno formiranu naramenicu debljine cca 2cm, što će zadovoljiti kupce koji su orjentisani ka klasičnijim oblicima konstrukcije i žele imati jasno naglašen rameni deo. Ovakav tip konstrukcije više odgovara osobama manje konstitucije i pretežno četvrtastih ramena, mada u zavisnosti od fizionomije, mogu nositi i osobe sa oborenijim ramenima.

Kolekcija SS2018

Kada su materijali u pitanju, Massimo Dutti već nekoliko godina sarađuje sa renomiranim svetskim proizvođačima poput Loro Piana, što govori u prilog kvaliteta tkanina koje se koriste za izradu klasične odevne linije. Vlakna u tkaninama su 100% prirodna, vuna, izuzimajući jedan model iz Limited linije koji ima 2% elastina, što samo povećava komfornost u pokretima. Kvalitet tkanine se kreće od Super 110s do 130s. Postava je urađena od viskoze, tako da ima dovoljno prozračnosti, dok su rukavi kombinacija acetatnog vlakna i viskoze.

SUPER S – odnosno samo S predstavlja oznaku koja nam govori kvalitet obrade vlakna ili finoću vlakna od koga je napravljena tkanina, direktno odevni predmet.  Ujedno, finoća vlakna predstalja jedan od determinišućih faktora na osnovu koga se određuje kvalitet i peformansa vunenog odevnog komada. S oznaka ima jedinicu u mikrometrima. Skala u kojoj se kreće S parametar je od 100 do 200, s’tim da se mogu naći i vunena vlakna finoće veće od 200 što spada u nekonvencionalnu kategoriju.

Detalji su svakako bitan momenat kome je Massimo posvetio pažnju. Reveri, kragna i džepovi su ukrašenim tačkastim ubodima na AMF mašini. Na unutrašnjosti se primećuju veoma fine keper trakice koje su ili u kontrastnoj boji ili veoma suptilno uklopljene sa bojom postave odnosno glavne tkanine. Na rukavu imamo 4 dumića od kojih fabrički dva dolaze zatvorena a druga dva se po volji mogu otvoriti. Kada smo kod dugmića, oni su veoma klasični i ne ističu se previše u odnosu na boju tkanine. Ispod kragne imamo dodatno ojačanje od filcane vune u kontrastnoj boji ili dezenu ‘polka dots’ koje čini skriveni momenat sprezzature. Boja konca je prilagođena boji odela, a kod Personal Tailoring modela se koriste jaka i elastična končana vlakna za ušivanje dugmića.

U ovom izdanju se nisam bavio analizom košulja od koje su neke easy-iron, kravatama koje su urađene od dudove (Mullbery) svile sa potpisom ‘Made in Italy’, tregerima, cipelama u Goodyearwelted tehnologiji…itd,  što sve predstalja deo formalne kolekcije ali neka za sada ostane na tome da Massimo Dutti ima zaokruženu ponudu formalnih odevnih komada.

Umesto analize ACC-a i košulja

Verujem da sam vam sa ovim tekstom i kratkom tehničkom analizom barem malo uspeo približiti kolekciju klasičnih odela, a svakako ću biti rad da popričam sa vama koji budete posetili Massimo Dutti radnju u Ušće Shopping cetnru. 

P.S.

Ko zna, možda Massimo Dutti odelo bude nosio neki novi Vuk sa Wall Street-a. 🙂

Fotogrfije: MassimoDutti.com, Wall Street movie, Google.

 

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: