Tartan – škotski ponos za “rakish” modni stav

Naslov ovog arikla može biti veoma čudan i pomalo zbunjujući jer sadrži dve reči/pojma koje nisu toliko često prisutne u našem vokabularu: pojam “tartan” o kome pišem u nastavku i pojam “rakish” koji će tek u nekom od narednih tekstova dobiti više na značaju.

Ako se “uhvatite” u situaciji da potrošite dobar deo svoje dnevne enerijge razmišljajući o kupovini materijala za izradu odela po meri, izboru i širini revera, paspul ili našivenim džepovima, dubini orukavlja, boji filca na kragni… prelazite granicu običnog smrtnika i ulazite u svet iz koga teško da ima povratka. Neki bi rekli da sa vama nešto nije u redu, a ja vas oberučke grlim, pružam utehu i rado sa vama delim ovu slatku muku. Za nas koji “ispovedamo” Iglu, Konac i Makaze i koji smo skloni tome da analiziramo prepletaje u tkanju, pravce potke, zategnutosti osnovne niti, završnu obradu materijala, prečnik vlakna u mirkonima… karakterističino je da svoj pogled, u skoro cca 70% slučajeva, usmeravamo ka klasičnom delu muškog garderobera, koji nije uvek primarno sterilan i monohormatski, već naprotiv može biti fantastično kreativan, zabavan i inspirativan. Kao dokaz antisterilnosti sa jedne strane i kretivnosti, koloriteta i tradicije sa druge strane, ponosno stoji “tartan”, kao možda najveće kulturno blago Škotske.

Ispočetka tartan mi nije bio toliko privlačan, prevashodno zbog naglašenog kariranog dezena i koloriteta ili možda mahom dlakavih nogu Škota u kiltovima koji ponosno sviraju ratničke kompozicije na gajdama ali danas sa ovim iskustvom i iz ove perspektive tartan smatram podrazumevanim (eto jedne naše lepe reči umesto izlizane fraze “must-have”) za nekog ko želi da se ozbiljnije bavi svojim garderoberom, bude pomalo “rakish” (za ovaj pojam nemam adekvatnu reč na našem jeziku te molim naše lingvističare da me dopune), a pogtovo da pronikne u najfinije detalje muške klasične mode. Evo još jednog razloga zašto moje simpatije idu u pravcu tartana: naime, gledajući sada već kultno ostvarenje Mel Gibsona, Hrabro srce, sa puno energije i strasti sam navijao za hrabre škotske ratnike obučene u raznolike tartan kiltove, predvođeni Vilijam Valasom u borbi protiv engleske okupacije. Freedoooomm!!!!!

Mel Gibson kao Vilijam Valas u kultnom filmu Hrabro srce

Kao i većina popularnih pojmova, tartan ima nekoliko definicija, a u zavisnosti od konteksta u kome je pomenut. Npr. jedna od njih glasi da je tartan vunena tkanina koja potiče iz Škotske, gde se različiti obrasci tkanja i boje perdiva koriste za identifikaciju pojedinih gorštačkih klanova (Gorštaci – Highlanders, meni blizak termin zbog kultnog fima sa Kristofer Lamberomi Šon Konerijem). Simptomatično je kako dosta stvari o kojima pišem a tiču se odevnih komada koji su ostavili značajan trag u opštoj antologoji muškog garderobera imaju vezu sa filmiskim ostvarenjima. Eto možda jedne nove teme o kojoj valja pisati: film i moda. Ovde pomenuta definicija bi mogla biti namenjena širokim narodnim masama, ali kako sve ovo što pišem nije pandam “modnoj konfekciji”, već kao što pravi artizani/umetnici krojačke veštine jedino vrednuju “bespoke” rad, tako se i ja trudim da proniknem u suštinu stvari i svakoj temi koju analiziram dam mnogo veću vrednost. U nastavku dajem detaljnu “krojnu” sliku tartan tkanine.

Jedan od najponosnijih škota – Šon Koneri

Još jedan ponosni škot, Džeki Stjuart vozač Formule 1. Njegova kaciga je od 1963. godine bila ukrašena Royal Stewart tartan trakom.

TARTAN KROZ ISTORIJU

Kako je već dosta puta pomenuto, tartan primarno vezujemo za Škotsku i kilt kao kulturno blago te ostrvske zemlje, ali istorija tartana je ipak malo drugačija. Naime, kada malo zakopamo po raznim online/offline arhivama dolazimo do mogućeg tačnog podatka da se tartan prvi put spominje u spisima kineskih istoričara, te da je na mumiji iz 1000-te godine pre Hrista pronađena tkanina nalik jednostavnom tartan dezenu obmotana oko njenih nogu. Možda zvuči nadrealno ali ispada da je mumija nosila tartan helanke. U Britaniji se tartan pominje tek u 3. veku Nove ere kao Falkirk tartan koji je bio jednostavnog karo/kariranog dezena u prirodno tamnoj i svetlijoj boji vune. Tartan, ovakav kakav ga danas poznajemo po službenim i istorijskim zabeleškama nije postojao u Škotskoj pre početka 16. veka, a realnu upotrebnu dobija tek krajem 17. veka kada je korišćen za razlikovanje stanovnika različitih škotskih regija. Iz ovog perioda datira i povezanost tartana sa klanovima i Gorštacima.

Mnogi istoričari se slažu da je popularna slika Gorštaka u kiltovima, koji se može videti na ilustraciji iznad uglavnom proizvod romantizma 19. veka.

Evolucija tradicionalne škotske ili gorštačke haljine nije u potpunosti do detalja iskristalisana, ali to za sada ostavimo naučnicima koji izučavaju kulturnu baštinu Škotske i Velike Britanije. Interesatno je napomenuti da počevši od 1700-te pa sve do 1996. godine je trajao proces sistemskog dokumentovanja klanskih tartana koji je rezultirao sveobuhvatom enciklopedijom koja danas broji oko 4000 tartan uzoraka.

Ovde bi želeo kratko da se zaustavim i demistifikujem jednu bitnu stvar za ovu a i sve buduće priče u kojima ću se dotaći škotskog tartana. Naime bitno je da napravimo razliku između čestog pominjanog termina u modnim časopisima i analizama “plaid”-a i već do sada n-puta ovde pomenutog tartana. U jednoj rečenici: tartan se može smarati užim pojmom od plaid-a i obuhvata sve ovo gore napisano, dok plaid u kontekstu tkanine/materijala/mode ima više termina koje pokriva i to su: sinonim za tartan na američkom kontinentu, varijaciju kariranih uzoraka takanja, odevni komad napravljen od tartan tkanine koji se obmotava oko struka i ramena, tipična flanelska košulja…

TARTAN KAO MODNI STAV

Sa ovakvom istorijom i kulturnom baštinom, tartan je predstavljao skoro pa idealan element za eksploataciju od strane raznih profila dizajnera i modnih kuća. Još od ranih dana romantizma i modnih kreatora tog doba pa do današnjih Aleksandra McQueen-a, Vivienne Vestvood, Givenchy-a, Ralph Lauren-a, Dior-a… svi oni su prosto obožavali ovaj ukršteni uzorak i njegove istovremeno “preppy” i pank (punk) karakteristike. Gledano kroz prizmu modnih dešavanja, revija i modnih kreacija, pomenuta Vestvudova je možda i najuticajniji promoter tartan stila. Ova britanka, modni dizajner i poslovna žena, je između ostalog odgovorna za uvođenje modernog pank stila u “mainstream” modne tokove.

Ralph Lauren Purple Label na milanskoj nedelji mode sa jakom konotacijm tartan stila

Pored Vestvudove, značajan doprinos u popularizaciji tartana imala je američka kompanija Woolrich, koja jedan period vremena nije bila upisana na listu modnih kritičara, a još manje bivala dostupna kroz distributivne lance modnih kuća. Danas, Woolrich se redono pojavljuje na Pitti Uomo-u sa svojim prevashodno tehnoloskim inovacijama na polju razvoja tkanina i vlakana, a nikako ne treba pored tehnološkog momenta izostaviti dizajn koji ruku pod ruku ide sa drugim mnogo zvučnijim brendovima. Ovoj kompaniji dugujemo zahvalnost za kreiranje veoma popularanog uzorak tkanja pod kodnim imenom “Rob Roy Macgregor tartan” ili bliže poznatiji naziv “Bufflo plaid”, karakterističan po crveno-crnom kariranom uzorku.

Alessandro Squarzi – modna ikona italijanske scene nosi kaput u Rob Roy Macgregor tartanu

Kenji Cheung – modna ikona dalekoistočne scene

Kada posmatramo jednu višu instancu krojačkog umeća, pogled nam dopire do Londona i Savile Row ulice. O značaju ove ulice za krojači svet i sve nas okolo tek ću pisati i verujem da će biti jedan od zanimljivijih i čitanijih članaka. Krojači sa Savile Raw-a su oduvek posmatrali tartan, a pride i tvid (tweed) kao deo britanskog kulturnog dobra. Suptilne, neutralne boje čine tartan svestranom odevnom tkaninom, naročito u prigušenim tonovima crne, zelene boje i teget (boje “Black Watch” tartan uzorka o kome pišem u nastavku). Igrajući se sa proporcijama karo dezena, krojači Savile Row-a kroz tartan prikazuju britansku sentimentalnost i buntovnost.

POPULARNI TARTAN UZORCI

Egzaktni podaci koji dolaze direkto iz Škotske i to od strane jednog od najaktivnijih učesnika u proizvodnji i prodaji tartan tkanine, vunare-tkanice iz Selkirka, pokazuju da su sledeći uzorci tartana trenutno najpopularniji:

1. Scotland Forever
2. Highland Granite
3. Black Watch
4. Isle of Skye
5. MacKenzie
6. Royal Stewart
7. Stewart Hunting
8. Gordon
9. Douglas
10. MacDonald of the Isles Htg
11. Spirit of Scotland
12. Stewart Black
13. Hunter
14. MacDonald of the Isles Htg
15. Campbell / Black Watch
16. Ramsay Blue
17. Campbell of Argyll
18. Gunn
19. Robertson Htg.
20. Thompson Blue
21. MacKay
22 Campbell of Argyll
23 MacLean of Duart
24. Lamont

Sa ove liste, moj primarni izbor je Black watch. Dobio je ime po istoimenom škotskom izviđačkom puku koji je patrolirao gorskim predelima uzduž i popreko škotskih regija. Primarno je imao kamuflažnu namenu, a kasnije je postao prepoznatljiv simbol škotskog klana Grant. Kombinacija boja crne, zelene i plave datira s’početka 18. veka i do danas je ostala manje-više nepromenjena. Ovaj uzorak tkanja i boje, nosiocu odevnog predmetea daje sa jedne strane osećaj pripadnosti i vrednovanju tradicionalnog, a pak sa druge strane mogućnost da postigne željeni “rakish” stil bez previše napora. Za nekog ko bi želeo da uđe u svet tartana ovaj uzorak bi mogao biti kao primarni izbor, jer je pre svega klasičan, lako se kombinuje sa osnovnim bojama skoro svakog muškog garderobera (teget i crna) i suptilno je primetan.

Black Watch tartan uzorak

I za sam kraj ove priče o tartanu želim dati svoj liči pogled na isti. Moj prvi šiveni odevni predmet od tartan tkanine i to Black watch. MTM pantalone, visokog struka sa dve falte koje su ušivene u pojasnicu, kopčanjem na prepust koje prelazi ispod gajke, manžetnom od 4cm… ljubawww na prvi pogled. Ovom prilikom se izvinjavam zbog amaterske slike. Situacija u kojoj smo se svi našli zbog Corona virusa diktira nam ograničene resurse, a tu prevashodno mislim na fotografiju i ambijent. Neka ostane meni, a i mom fotogtarfu Maretu za zadatak da pripremimo barem jednu fotku tartan pantalona i rakish stila pride, a koju ću prvom prilikom objaviti na mom Instagram profilu – www.instagram.com/goranperisic

Tartan numero 1.

IZABRANI TARTAN-RAKISH STIL

Kao džentlmen, prvo mesto ustupam princezi Kejt

Ralph Lauren Purple Label

Man 1924

Florentinske ulice

Pitti Uomo kao modni poligon

Rakish tartan formalni stil

BN Tailor iz Južne Koreje

Definitivno moja favorit kombinacija


Do skorijeg čitanja budite mi dobro i zdravo i vodite računa o ljudima koje volite i onima oko vas.

Photo: The Rake, Google, Pinterest

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: