Moda francuske rivijere – Façonnable

Faconnable-French-RivieraGodina 1950-a i Francuska rivijera, tačnije grad Nica su vreme i mesto gde počinje priča o modnom brendu Façonnable i porodici Goldberg. Etimologija reči Façonnable dolazi od “Façonner,” što znači “stvoriti, stvarati, praviti” i bila je osnovna misaona vodilja misje Žana Goldbera (Jean Goldberg) rodonačelnika brenda Façonnable. Misje Žan, vlasnik male krojačke radnje na Azurnoj obali, nije ni sanjao da će za nepunih 10-ak godina on lično praviti odela za ondašnje holivudske zvezde poput Keri Granta ili Toni Krtisa (Neki to vole vruće,Velika trka).

55445_kyeri-grant_or_cary-grant_1600x1200_(www_GdeFon_ru)

Keri Grand u pauzi snimanja

Svoje znanje o materijalima, krojevima i generalno osećaju za modu i estetske vrednosti, misje Žan Goldberg je preneo na svog sina Alberta. Usavršavajući zanat kod renomiranog njujorškog krojača, Brooks Brothers, Albert Goldberg je bio nadahut i istrajan u kreiranju komercijalne modne linije za elegantnog muškarca Francuske rivijere. Došla je i godina 1960-a, kada je u potpunosti od svog oca preuzeo posao i u naredne tri dekate proširio uticaj brenda širom Mediterana i zemalja zapadne Evrope. Raznobojni dizajn, raskošne tkanine punog i retkog tkanja i bezvremenska elegancija su karakterisale brend tih godina.

CANNES, FRANCE: Jean-Paul Belmondo, one of France's biggest screen stars and a symbol of 1960s New Wave cinema, smiles at the photographer in May 1974 during Cannes Film Festival. L'acteur frantais Jean-Paul Belmondo sourit au photographe au mois de mai 1974 lors du Festival International du film de Cannes. AFP PHOTO (Photo credit should read AFP/AFP/Getty Images)

Žan Pol Belmondo u jednoj od Façonnable kreacija

Misje Albert je svoju ljubav pored filma i mode poklonio fudbalu, za muškarca možda najznačajnijoj sporednoj stvari na svetu. Njegovo oduševljenje ovom igrom traje od Svetskog prvenstva u Švedskoj, sada već daleke 1958-e, kada je po prvi put imao prilike da uživa u majstorijama brazilskog velikana Pelea. Ljubav prema lopti, dresovima, bojama, nacijama… preneo je u svet mode stvorivši liniju sportske elegancije Albert Arts, koju karakteriše komfor, dinamika i elegancija. Među posetiocima sportskih dešavanja izgradio je kult “elegancije na stadionu”, L’élégance sur les stades, koja je danas u velikoj meri prisutna na terenima zapadnoevropskih liga.  

Goldberg_Goldberg_09

Albert Goldberg sa svojom kreacijom

Danas, Faconnable važi za brend koji reprezentuje mondenski stil Francuske Rivijere, protkan specifičnim paletama boja i materijala, bogate prošlosti i nepogrešivog izbora za modernog i elegantnog muškarca koji želi mediteranski osećaj u svojoj svakodnevnici. Portfolio brenda čine “ready-to-wear” kolekcije odevnih predmeta i aksesoara, ali na moju žalost brend je već duže vreme napustio tradiciju šivenja odela po meri. Kako je poslednjih godina intenziviran trend krojenja odela po meri među brendovima poput Zegna, Armani, Brioni, Dolce&Gabbana, Massimo Dutti… verujem da će menadžment Faconnable-a (od 2007 godine u vlasništvu Libanskog investicionog fonada), prepoznati potrebu da se vrate staroj tradiciji i  vidmo u narednim godinama na kanskom crvenom tepihu Danijel Krejga u marine plavom sakou, beloj oksford košulji i ćino pantalonama, sa etiketom “Fabriqué en France” – Façonnable.

Untitled-1Najava: Façonnable, kolekcija zima 2015/2016

faconnable-france-2012-2013-pre-fall-autumn-winter-collection-02x

Faconnable-AW tumblr_n962diGIC91rnqs5so1_500

Façonnable, kolekcija prole’e/leto 2014/2015

Postoje neke glasine, iz moji ličnih izvora vam prenosim, da bi Faconnable mogao da otvori svoju radnju ili više njih u Begoradu. O tome kada i ako dođe vreme.

 

Fotografije: Faconnable web image gallery / Google image search / AFP

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: