Crvene čarapice od 1798 – Gammarelli

Detalji prave razliku u mnogim aspektima života, pa tako i modi. Ima nas mnogo sličnih ali svako ima nešto svoje jedinstveno što kroz detalj ili aksesoar želi da istakne. Upečatljivost stilizovanog muškarca može se videti upravo u ovom pogledu. Birajete, pojedinačno ili sve zajedno: maramica, kravata, dugmadi za manžetne, kragna blejzera, čarape…

Danas se na kratko vraćamo u davnu 1798. godinu i sećamo sinjora Giovanni Antonio Gammarelli-a, osnivača “dinasitje čarapa” Gammarelli. Gamareli je brend/manufaktura čarapa i odevnih predmeta, koja nam dolazi iz Rima i ono što je svakako najzanimljivije za njih jeste da su od svog osnivanja, zaduženi za brigu o izgledu vatikanskih velikodostojnika, a samim tim i Pape. Da, Papa Franjo nosi bele Gammarelli čarapice, ali ne samo čarapice već Gammarelli kroji/šije papska odela, kao i odevne predmete za ostale pripadnike visokog reda vatikanske crkve.

Krojačka radnja Gammarelli u ulici Via di Santa Chiara, Roma / Signore Lorenzo Gammarelli

Za potrebe Vatika Gammarelli proizvodi čarape u različitim bojama, gde svaka boja odgovara jednom hijerarhijskom činu vatikanskog sveštenog lica, pa tako sveštenici nosi crne, biskupi ljubičaste, kardinali crvene, dok Papa nosi bele čarape i crvene cipelice.

e193aa29-e971-48c2-ab7b-ae3eab007f40-620x372

Gammarelli čarape i papske crvene cipelice specijalno izrađene za Papu Franja

gammarelli_red_1

Gammarelli crvene sokne sa rebrastim tkanjem na gornjem delu, izrađene od 100% merino vune

Čarape su davno prestale da budu samo funkcionalni odevni predmet. Za razliku od ranijih godina kada je uglavnom bilo bitno upariti boju čarapa sa nekim odevnim predmetom, npr. pertlama, danas čarape posmatramo kao odevni predmet koji nam daje slobodnu da izarazimo svoju kreativnost, a da ne upadnemo u kliše kiča. Mnoštvo primera možemo videti na muškaricima koji praktikuju dandy, dapper ili sprezzatura stil. Za njih, čarape predstavljaju estitski most između pantalona i cipela, kao i mogućnost da uspostave vertikalnu stilsku kordinatu sa kravatom ili maramicom.

socks-4

Skriveni detalj koji odslikava kreativnost pojedinca. Elegantan, ali i slobodan u svom izboru. 

SOCKS-ENTETE

Prilikom izbora čarapa vodimo se sledećim kriterijumima: Materijal – Izgled – Udobnost – Trajnost – Elastičnost. Materijale birajmo po ličnom osećaju i ranijem iskustvu, ali odluku donesimo između pamuka, vune, svile ili kašmira. Pitanje cene je uvek bitno, ali mišljenja sam da za kvalitetnu čarapu, koja je proizvedena od kvalitetnijih tkanina i koja ispunjava naše vizuelno zadovoljstvo, trebamo izdvojiti koji dinar/evro više.

Prijateljski savet: Vodite računa o veličini, tj. broju, jer svakako ne želite da se peta čarape podigne do Ahilove tetive ili da imamo efekat boranja na risu.

IMG_3315-3

Crvene čarape, 100% pamuk, domaće manufakture

Čarape koje nosim na fotografiji iznad nisu Gammarelli, a i ja nisam velikodostojnik katoličke crkve, ali je svakako upečatljiv detalj u mom stilu.

Čarape su našle svoje mesto i u istoriji srpske književnosti u vidu zanimljivog i poučnog književnog dela Milovana Vitezovića, “Čarape Kralja Petra”, ali o tome ćemo pričati možda nekom drugom prilikom.

Fotgrafije:
Nenad Matić, aka Kornish
http://www.meschaussettesrouges.com/
http://parisiangentleman.co.uk/

Poslednji tekstovi

Arhiva

Kategorije

Goran Written by: